Pugna per la immersió lingüística

El PP i Ciutadans recorreran al Tribunal Constitucional la nova llei del català

La Generalitat demana al TSJC que suspengui l’ultimàtum per complir el 25% de castellà, a l’espera de la norma

El PP i Ciutadans recorreran al Tribunal Constitucional la nova llei del català

ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova llei que regularà l’ús del català a les escoles acabarà al Tribunal Constitucional. El PP i Ciutadans han anunciat que recorreran al TC que blinda el model educatiu d’immersió lingüística però flexibilitza la presència del castellà en funció de la realitat sociolingüística de cada zona. El Parlament aprovarà el text, pactat entre PSC, ERC, Junts i En Comú Podem, quan s’hi hagi pronunciat el Consell de Garanties Estatutàries després de la petició de dictamen per part de Vox, Cs i PP.

El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha confirmat aquest dissabte que el seu partit presentarà un recurs al Constitucional perquè examini la nova llei, una decisió que la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, també va assegurar divendres que faria. En paral·lel a la tramitació de la norma, el Govern està negociant el decret amb el qual vol esquivar la sentència judicial que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà a les escoles de Catalunya. Aquest decret explicitarà el veto a fixar percentatges lingüístics en l’ensenyament i s’aprovaria el dimarts 31 de maig, just el dia en què expira el termini del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per complir el 25%.

Sol·licitud de pròrroga

Precisament, la Generalitat ha recorregut aquest ultimàtum judicial al·legant que prepara una normativa nova i que la modificació dels projectes lingüístics a final de curs pot causar «greus prejudicis».

En el seu escrit, el Govern demana al TSJC que suspengui el termini de 15 dies que li va donar per complir la sentència i reconegui que el Departament d’Educació està «portant a terme les actuacions necessàries per garantir normativament la utilització de les dues llengües oficials» en l’ensenyament.

Notícies relacionades

El Gabinet Jurídic de la Generalitat ha presentat aquest recurs després que s’ajornés el ple previst per ahir en el Parlament per aprovar en lectura única la llei sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials a l’espera del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

La petició del dictamen amenaça de desbaratar els plans de PSC, ERC, JxCat i En Comú Podem d’aprovar la nova llei –que preveu reafirmar el català com a «llengua vehicular» a les escoles i alhora reconeix el castellà com a llengua d’«ús curricular»– abans del termini màxim fixat pel TSJC.