Conflicte lingüístic a Catalunya

La Ustec i l’AEB coincideixen que la nova llei del català no convencerà la justícia

  • Iolanda Segura considera una «presa de pèl» la normativa, que «no blinda el català ni la immersió»

  • «El jutge no admetrà aquest acord per saltar-se la sentència», adverteix Ana Losada

La Ustec i l’AEB coincideixen que la nova llei del català no convencerà la justícia

ACN / JORDI PUJOLAR

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Primeres reaccions de la comunitat educativa a l’acord d’ERC, el PSC, JxCat i els comuns per protegir el català a les aules. Des d’Ustec, sindicat majoritari a les escoles públiques, la seva portaveu, Iolanda Segura, ha qualificat de «presa de pèl» la nova llei i augura que aquesta normativa i el decret llei que prepararà el Govern «no frenaran l’ofensiva judicial». Segons el parer de Segura, la nova llei «no blinda el català ni la immersió lingüística». Considera que està en línia amb la modificació de la llei de política lingüística que van pactar ERC, el PSC i els comuns però «més maquillada» i «més ambigua».

Notícies relacionades

«Una llei ha de millorar i aquesta no millora la situació del català», ha assenyalat la dirigent d’Ustec. Tem aquest sindicat de docents que el fet que els centres tinguin llibertat de dissenyar els seus projectes lingüístics en funció de l’entorn sociolingüístic obri la porta a la segregació per raó de llengua. Apunta que hi pot haver centres que superin el 25% de castellà a les aules. «Es crearà una situació desigual i segregadora en funció de la llengua. És inadmissible». «Lamentem que la línia de la classe política i del Govern no sigui la immersió, que és el que dona cohesió, igualtat i garanteix l’aprenentatge de les dues llengües», ha reblat.

També descontents, però per motius oposats, l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB), entitat que ha reclamat al TSJC el compliment forçós de la sentència que obliga a impartir un 25% de castellà a les aules. La seva presidenta, Ana Losada, ha reiterat la seva confiança en els tribunals i ha assenyalat que «el jutge no admetrà aquest acord per saltar-se la sentència». «La sentència és molt clara. El castellà és vehicular a tots els centres. No és curricular, ni d’aprenentatge i la seva posició al centre és arbitrària en funció del que decideixi el conseller o les direccions» ha apuntat Losada. AEB té intenció de recórrer a la justícia qualsevol intent d’eludir la sentència.