Eleccions autonòmiques

El Govern central garanteix al PSOE andalús que no convocarà la taula de diàleg fins que passi el 19-J

  • Els socialistes assumeixen que la trobada amb la Generalitat i posar el focus en ERC pot distorsionar la campanya de les andaluses i donar munició al PP, que busca vots en els seus abstencionistes 

  • A la Moncloa i al PSOE remarquen que no hi ha data ni per a l’entrevista amb Aragonès ni per a la taula, i que es continuen «quadrant agendes», i es considera la qüestió ja pràcticament liquidada

El Govern central garanteix al PSOE andalús que no convocarà la taula de diàleg fins que passi el 19-J

EFE / PEPE TORRES

5
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PSOE andalús té garanties que durant els pròxims dies i fins que acabi la campanya electoral no hi haurà una reunió de la taula de diàleg amb Catalunya, com exigeixen els socis d’ERC a Pedro Sánchez després de la tempesta de l’espionatge als líders independentistes. Fonts del màxim nivell del partit a Andalusia van assegurar a aquest diari que tenen total garantia que no es posarà el focus en aquesta trobada bilateral ni en les aliances amb ERC fins que passin les eleccions autonòmiques del 19 de juny vinent. 

Sánchez va estar aquest diumenge de precampanya amb el candidat andalús, Juan Espadas, en un acte a Granada. En l’acte no hi va haver ni una paraula sobre Catalunya ni les seves aliances al Congrés. El focus es va posar en els avenços en polítiques socials durant aquesta legislatura. La crisi dins del Govern, amb els socis de coalició dividits entre Podem i la vicepresidenta Yolanda Díaz, ja converteix en un infern qualsevol negociació dins de l’Executiu, i es treballa a dues bandes. La fragilitat parlamentària del Govern deixa a més les iniciatives en mans d’ERC, EH Bildu i el PNB, que van abandonar l’Executiu en la convalidació de la reforma laboral. Els republicans tampoc van recolzar el decret llei de mesures per frenar els efectes econòmics de la guerra després de l’esclat del cas Pegasus, text salvat per l’esquerra ‘abertzale’.

El PSOE andalús sap de les complicacions per a Sánchez, però demana temps. Tem que una foto amb Pere Aragonès, bé en una convocatòria de la taula de diàleg amb Catalunya o en una reunió a dos, doni munició al PP durant la campanya. Aquest fòrum de trobada bilateral dispara el discurs del greuge a Andalusia, el Govern del qual va exigir un tracte exactament igual que el de la Generalitat i al mateix nivell.

A les files socialistes saben que les aliances amb l’independentisme català són rebutjades per part del seu electorat. De fet, aquests pactes es descompten com un dels motius que porten votants tradicionals del PSOE a quedar-se en l’abstenció o moure el seu vot en un graner com l’andalús, on aquest partit durant anys va ser hegemònic. El debat sobre l’eix territorial distancia els socialistes andalusos de Ferraz o, almenys, els obliga a fixar diferències, una cosa que no volen que passi en campanya. Traslladen que el missatge ha de ser defensar la gestió del Govern de Sánchez, que ha sigut capaç, insisteixen, d’afrontar una pandèmia mundial blindant els més desfavorits. «Del que toca parlar ara és de polítiques socials, que són la nostra senya d’identitat, de l’ingrés mínim vital, dels ertos per protegir els treballadors, dels fons covid que l’Estat ha transferit a les autonomies...», insisteixen fonts en la primera línia del PSOE andalús. 

Agenda complicada

Des de la Moncloa s’aferren al discurs exhibit en els últims dies: que s’estan «quadrant agendes» i que el president està disposat a reunir-se amb Aragonès i a convocar la taula de diàleg «quan consideri també la part catalana». És a dir, que qui dona llargues és la Generalitat, no el Govern central, perquè el líder socialista vol preservar la interlocució amb ERC, i les converses no s’han trencat en cap moment. De moment, no és a l’agenda la reunió amb el cap del Govern, i aquesta setmana ja sembla impossible per la presència de Sánchez a Davos (torna dimecres) i la seva compareixença en el ple del Congrés de dijous, i divendres té actes previstos. I el pròxim dilluns i dimarts assisteix a la cimera informal de la UE a Brussel·les. Una vegada arrenqui la campanya, el 3 de juny, Sánchez participarà en diversos mítings, com el d’aquest diumenge a Granada i el passat 14 de maig a Jaén.

«No sabem quan serà la reunió amb Aragonès ni la taula de diàleg, però no hi té res a veure», assenyalen a aquest diari en les altures de Ferraz, al quarter general del partit, insistint que si no hi ha cita amb Catalunya no és per la campanya andalusa. No obstant, diverses fonts de la Moncloa sí que admeten que no sembla «convenient» fer gestos amb la Generalitat amb les eleccions en marxa en un territori clau per al PSOE. Ara com ara, per tant, no hi ha previsió de trobades amb el Govern català, tot i que el full de ruta immediat el fixarà Sánchez al Congrés aquest mateix dijous. En qualsevol cas, tant a l’Executiu com a Ferraz es considera el cas «ja molt gastat» i a ERC «ja no li interessa gens el tema», resumeix una veterana socialista: «Ara ens hem de centrar a fer la millor campanya que puguem a Andalusia». 

Notícies relacionades

És fàcil recórrer a l’hemeroteca qualsevol dia de precampanya per veure clar que el PP andalús va a matadegolla amb aquest assumpte contra el PSOE. Un exemple: el coordinador de campanya del PP d’Andalusia i coordinador general del PP nacional, Elías Bendodo, va criticar dies enrere el «silenci» del PSOE andalús davant els «deliris» de Sánchez i va acusar Espadas d’exercir del seu «vassall». El motiu: el president hauria «d’explicar per què ha entregat el cap de la directora del CNI a l’independentisme amb safata de plata i si fa campanya amb els que volen trencar Espanya o els hereus d’ETA, com [Gabriel] Rufián, [Arnaldo] Otegi i [Oriol] Junqueras». Davant el «silenci covard» del PSOE andalús, Bendodo remarca que el PP és «l’única opció seriosa perquè Andalusia continuï creixent». 

El PP de Juanma Moreno aspira a emportar-se 90.000 vots del PSOE andalús, segons va confessar el nucli dur del president com a estratègia de campanya. Els socialistes, insisteixen, incòmodes amb el model de Sánchez i que veuen en el president de la Junta «una opció de centre moderat que no fa por a votants socialdemòcrates». És ja un clàssic que Moreno reivindiqui, com Alberto Núñez Feijóo, el PSOE de Felipe González, i fins i tot digui que acudia als seus mítings quan era jove. Una estratègia que el PSOE no vol alimentar posant el focus en les aliances amb ERC.