Espionatge

Sánchez no ha protestat davant Israel per haver venut Pegasus al Marroc, una cosa que sí que va fer Macron

La reacció de Macron, després de ser espiat junt amb 14 dels seus ministres el juny del 2021, va aconseguir que els mòbils francesos hagin quedat fora de perill de nous atacs amb virus maliciosos de producció israeliana

Sánchez no ha protestat davant Israel per haver venut Pegasus al Marroc, una cosa que sí que va fer Macron
1
Es llegeix en minuts

Correspon al Ministeri de Defensa israeliana autoritzar o no a l’empresa NSO l’exportació del programa maliciós Pegasus. Per aquesta raó, quan el mes de juliol passat es va saber, gràcies a una investigació de Forbidden Stories que els telèfons mòbils tant del president gal, Enmanuel Macron, com de no menys de 14 dels seus ministres havien sigut infectats pel virus d’espionatge Pegasus, l’inquilí de l’Elisi hauria protestat i mostrat el seu enuig davant el seu homòleg israelià, el primer ministre Naftali Bennett, segons publica aquest dilluns ‘El Confidencial’, diari que també revela que la reacció de Macron va ser molt diferent a la del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que no hauria formulat cap objecció davant l’Executiu israelià després de descobrir-se que tant ell com dos dels seus ministres i altres alts càrrecs van ser espiats amb el mateix programa de NSO.

Segons l’esmentat diari, Macron, després de múltiples negociacions, hauria aconseguit gràcies a Bennett que NSO deixi fora de Pegasus tots els mòbils francesos, invulnerables ara als seus atacs cibernètics, una cosa que també passa amb els mòbils dels Estats Units –prèvia enèrgica intervenció del president Biden– i amb els mòbils del Regne Unit.

El Confidencial cita «la comunitat d’intel·ligència» a l’hora de donar una possible explicació a la tíbia resposta espanyola. Segons apunta, el fet que Espanya hagués comprat a NSO aquest mateix programa, a diferència de França, mantindria en silenci davant Israel l’Executiu de Sánchez.

Notícies relacionades

D’altra banda, no són poques les veus que apunten que tant darrere de l’espionatge patit per França com del patit per Espanya podria haver-hi el Marroc, país que va adquirir al seu dia Pegasus, si bé ni les autoritats franceses ni les espanyoles han assenyalat el regne alauita en aquest sentit.

El Marroc manté des de fa anys una col·laboració en matèria de seguretat amb Israel. Les dues nacions van arribar a firmar un acord de cooperació militar el mes de novembre passat.