Última fase de la negociació

Espanya reforça l’avortament mentre el dret retrocedeix als EUA

  • El Govern preveu aprovar l’avantprojecte que reforma la llei de terminis el pròxim dimarts

  • Les menors de 16 i 17 anys ja no necessitaran el permís patern per avortar

Espanya reforça l’avortament mentre el dret retrocedeix als EUA

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mentre als EUA el Tribunal Suprem, de majoria conservadora, està a punt de revocar cinc dècades de protecció constitucional a l’avortament, el Govern preveu reformar la llei espanyola per fer justament el contrari: blindar aquest dret i garantir-ne l’accés a la sanitat pública.

L’Executiu té intenció d’aprovar l’avantprojecte de reforma de la llei de l’avortament el pròxim dimarts en el Consell de Ministres, ja que el text es troba a la fase final de la negociació entre el Ministeri d’Igualtat i la resta de departaments implicats, com ara Sanitat, Justícia i Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

I és que el Ministeri d’Igualtat, capitanejat per Irene Montero, ha aprofitat la reforma per ampliar els drets reproductius i relacionats amb la salut de les dones, tal com ha anat desgranant la ministra i el seu equip en els últims mesos, per això la negociació s’ha efectuat a diverses bandes i s’ha prolongat des que al gener Igualtat va concloure el primer articulat de la reforma.

Les menors

La cadena SER ha publicat aquest dimecres un dels últims esborranys, que indica que en el text continua la pretensió d’acabar amb la necessitat que les menors de 16 i 17 anys necessitin permís patern per avortar, un requisit que va introduir el PP al 2015. Així mateix, per garantir que es pugui interrompre l’embaràs a la sanitat pública, es regularà l’objecció de consciència com en el cas de la llei d’eutanàsia, que estableix l’obligació de crear registres d’objectors de manera que «es pugui identificar les necessitats en cada àrea sanitària i garantir el dret en tots els casos», segons va explicar Montero a l’última compareixença en la Comissió d’Igualtat.

La intenció de l’Executiu implica, a més, derogar la llei del 2010, de manera que decaigui el recurs contra aquesta norma que va presentar el PP fa 12 anys davant el Tribunal Constitucional i que, si és avalat pels jutges, faria perillar el dret a l’avortament a Espanya. No obstant, d’aquí a dimarts el text legal encara pot experimentar canvis.

Les baixes

Més enllà del dret a l’avortament, l’avantprojecte conté mesures noves per garantir la salut menstrual, com baixes laborals de tres dies per a les dones que tenen regles doloroses, avalades per un metge, tal com va avançar EL PERIÓDICO. Així mateix, es preveu eliminar l’IVA que encareix els productes d’higiene femenina i el repartiment de compreses, tampons o copes als centres educatius i per a les dones de qualsevol edat en risc d’exclusió, per lluitar contra l’anomenada ‘pobresa menstrual’.

Quant a l’àmbit laboral, una altra de les idees d’Igualtat és que les dones embarassades tinguin dret, a partir de la setmana 36 de gestació i fins que donin a llum, d’un permís retribuït a fi de protegir la salut de la mare i del nadó, així com un permís tant en els avortaments voluntaris com involuntaris.

La gestació subrogada

Notícies relacionades

L’avantprojecte, que encara té una llarga tramitació per endavant abans de veure la llum, perquè després d’aprovar-se els òrgans consultius l’han de revisar, tornar al Govern i des d’allà a les Corts, també preveu garantir el finançament públic dels anticonceptius hormonals, la píndola de l’endemà i la distribució gratuïta als instituts, vinculada a campanyes d’educació sexual.

D’altra banda, l’esborrany recull com una forma de violència contra les dones els ventres de lloguer, prohibeix la publicitat de les agències que faciliten la gestació subrogada en altres països i fins i tot obre la porta que els tribunals espanyols persegueixin les parelles que recorrin a l’estranger per portar a terme aquesta pràctica il·legal a Espanya.