Espionatge

El Parlament Europeu es planteja enviar una missió a Espanya per l’espionatge amb Pegasus

L’opció es va plantejar durant la segona reunió de coordinadors de la comissió d’investigació sobre el programa israelià Pegasus

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Parlament Europeu està estudiant la possibilitat d’enviar una missió a Espanya per analitzar els casos d’espionatge polític, van confirmar aquest dimarts a EFE diverses fonts parlamentàries.

L’opció es va plantejar durant la reunió de coordinadors de la comissió d’investigació sobre el programa Pegasus, que avui ha celebrat la seva segona sessió, després de la seva sessió inaugural el 19 d’abril passat.

En canvi, sí que s’ha anunciat avui que l’Eurocambra enviarà missions parlamentàries a Israel –país del qual procedeix l’empresa NSO, propietària de Pegasus– i a Hongria i Polònia, els governs de la qual han admès la compra del programa d’espionatge i amb qui Brussel·les té oberts diversos expedients per violar l’Estat de dret.

Durant la reunió d’aquest dimarts, es va plantejar també la possibilitat d’enviar una altra missió als Estats Units.

Els casos d’espionatge polític a Espanya es van saldar avui amb la decisió del Govern de destituir la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, que serà substituïda per la secretària d’Estat de Defensa, Esperanza Casteleiro.

La seva destitució es produeix després que Esteban reconegués la setmana passada en la comissió de secrets del Congrés dels Diputats que el CNI va ordenar espiar el 2019 amb autorització judicial al president català, Pere Aragonès, quan fins i tot era vicepresident de la Generalitat.

Notícies relacionades

La ja exdirectora del CNI va afirmar també que s’havia espiat en total 18 polítics.

La seva compareixença davant el Congrés es va produir després que l’institut canadenc Citizens Lab publiqués que 63 polítics independentistes i persones del seu entorn van ser espiats.