Campanya electoral

La Junta Electoral d’Andalusia denega a Podem l’entrada en la coalició d’esquerres

  • La decisió de l’organisme, que al·lega que la sol·licitud de registre va arribar fora del termini legal, pot ser recorreguda davant l’òrgan administratiu

La Junta Electoral d’Andalusia denega a Podem l’entrada en la coalició d’esquerres
2
Es llegeix en minuts

La Junta Electoral d’Andalusia denega a Podem l’entrada en la coalició per a les eleccions andaluses. En una resolució coneguda aquest dissabte 7 de maig, l’organisme argumenta per denegar-ho que els correus electrònics amb què es va sol·licitar l’entrada van arribar fora de termini. En concret, el document recull: «La Junta Electoral d’Andalusia ha acordat no acceptar la sol·licitud de constitució de la coalició electoral Podem Andalusia - Izquierda Unida Andalusia - Més País Andalusia - Verds Equo - Aliança Verda - Iniciativa del Poble Andalús: Per Andalusia, remesa mitjançant correus electrònics el 7 de maig del 2022 (0.14 i 1-07 hores), a l’haver-se presentat la sol·licitud un cop transcorregut el termini establert». La decisió de la Junta Electoral d’Andalusia pot ser recorreguda davant la Junta Electoral Central.

Les esquerres andaluses van tancar un acord a última hora de divendres, al límit de l’hora en què es tancava el termini legal per inscriure candidatures i després de 48 hores de fortes tensions per l’elecció del candidat. Podem va acceptar in extremis anar amb les altres formacions a les eleccions d’Andalusia el 19 de juny amb Inmaculada Nieto com a candidata a la presidència de la Junta d’Andalusia. Yolanda Díaz aconseguia així posar en marxa la seva aposta per l’entesa de diferents forces en la primera parada del seu projecte.

Podem no va arribar a temps

Tan ajustats van ser els terminis que l’apoderat de Podem no va arribar a temps al registre per portar l’acord definitiu firmat. A les 22.30 hores es va tancar un document amb la coalició sota la marca Per Andalusia on venien les firmes dels partits que a aquesta hora estaven dins el pacte –IU, Més País, Equo i Iniciativa del Poble Andalús–, a l’espera que s’hi afegís Podem. Després que ho fes, i en vista que ningú del partit morat arribava amb el text definitiu, els altres partits van registrar el document preexistent, de manera que en l’acord oficial presentat davant la Junta Electoral no figura Podem. Els de Ione Belarra al·leguen que van enviar el formulari a les 23.57 a IU, a qui responsabilitzen d’haver registrat una coalició sense comptar-hi. Es dona la circumstància que la coalició s’havia de portar físicament en paper amb totes les firmes, impedint així que es pogués completar el procés.

Notícies relacionades

Minuts després que es tanqués el registre, va aparèixer un representant del partit amb la firma. Però ja era tard. Així les coses, s’ha de veure si l’acord polític a què es va arribar es tradueix efectivament en una coalició vàlida en termes jurídics, cosa que haurà de decidir la Junta Electoral Central. En cas que no s’accepti, Podem no estaria formalment dins la coalició. La solució no és senzilla.

Mentre alguns partits implicats confien que es podrà esmenar, no sembla tan clar a efectes jurídics. Una de les fórmules per presentar-se junts, en cas de no ser admesos legalment en la coalició, seria integrar dirigents de Podem a les llistes sense que el partit tingui presència formal. Aquesta opció, si bé serveix de solució per mantenir el repartiment de representants dels diferents partits, seria difícilment viable en termes econòmics, ja que impediria el repartiment dels recursos entre les formacions, i deixaria Podem en serioses dificultats per rebre ingressos provinents de l’erari públic, tenint en compte que tots els partits amb representació han de passar l’examen del Tribunal de Comptes.