Reunió del Cercle d’Economia

Sánchez s’imposa mantenir la negociació amb la Generalitat malgrat les «turbulències»

  • Remarca la importància de construir «societats sense fractures» després de la crisi de l’espionatge

Sánchez s’imposa mantenir la negociació amb la Generalitat malgrat les «turbulències»

AFP/Pau Barrena

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern ha utilitzat una part del seu discurs durant la clausura de les jornades del Cercle d’Economia per intentar recompondre els ponts amb la Generalitat, molt malmesos després de l’espionatge del CNI als dirigents independentistes. Les paraules de Pedro Sánchez poden interpretar-se com una rotunda declaració d’intencions, de «principis» com ha dit ell: no pensa renunciar al diàleg i a la «negociació» amb Catalunya.

El president, que ha parlat amb el cap de la Generalitat, Pere Aragonès, durant uns minuts abans de començar l’acte, ha volgut manifestar el seu «profund respecte a la societat i a les institucions catalanes», i la seva «ferma voluntat» de «continuar avançant en la negociació, el diàleg i l’acord, perquè no hi ha propòsit més noble per als dirigents polítics que construir convivència, perquè els nostres ciutadans visquin en societats sense fractures».

No ha sigut l’únic moment en què el discurs del president ha semblat una crida gairebé apassionada a Aragonès, que l’estava escoltant a l’auditori, perquè no trenqui relacions amb el Govern. Després d’assegurar que l’«horitzó» del Govern espanyol és el de la «legislatura» –s’entén que en la seva durada original–, Sánchez s’ha referit en diverses ocasions a les «turbulències» que han afrontat Espanya i Europa en els últims anys.

Notícies relacionades

Ha citat específicament la pandèmia i la guerra a Ucraïna, però la llista que ha desgranat semblava pensada per recordar al president els èxits socials del Govern espanyol. «L’ofici de la política és avui més exigent si és possible. Però les turbulències passaran, i el que perdurarà serà Europa. I que Espanya haurà arribat al nivell més alt en l’ocupació. Persistirà el salari mínim interprofessional. Les turbulències s’acabaran, i quedarà que la nostra gent gran tindrà pensions dignes. Aquest, i no un altre, és el nostre pla. Avançar, vèncer obstacles, i assolir una meta clara: proporcionar al màxim nombre de persones una vida digna», ha dit. 

Sánchez també ha fet una menció específica a la necessitat de fugir de la «confrontació estèril» i d’aconseguir la «màxima unitat d’acció». «I voldria reafirmar-ho més que mai aquí a Barcelona», ha afegit, de manera significativa.