CGPJ

El PP ha escoltat ja tres de les quatre associacions de jutges de cara a la renovació del Poder Judicial

Aquestes trobades es mantenen amb la intenció d’obtenir propostes per desbloquejar la situació que manté en funcions des del desembre del 2018 als vocals de l’òrgan de govern dels magistrats

El PP ha escoltat ja tres de les quatre associacions de jutges de cara a la renovació del Poder Judicial
3
Es llegeix en minuts

Tres de les quatre associacions de jutges s’han reunit ja amb el PP en el marc de les converses per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i consta en agenda que el pròxim 18 de maig la formació s’asseurà a la taula amb la quarta associació. Des del PSOE n’han escoltat una i, segons les fonts consultades, no estan previstes més reunions.

Aquestes trobades es mantenen amb la intenció d’obtenir propostes per desbloquejar la situació que manté en funcions des del desembre del 2018 als vocals de l’òrgan de govern dels jutges. Fonts pròximes a la negociació han destacat el caràcter discret de les trobades, així com la disposició de ‘Génova’ a escoltar a les associacions.

Aquest divendres, les reunions han tingut lloc primer amb l’AJFV i després amb el Fòrum Judicial Independent (FJI). Per part del PP, l’home a càrrec de les converses ha sigut Esteban González Pons, qui –segons les fonts consultades– s’ha mostrat «receptiu» i amb disposició a escoltar els plantejaments de les associacions.

Les diverses fonts consultades han puntualitzat que fins al moment en cap de les reunions s’ha estudiat una data per portar a terme la renovació. Després de la ronda de trobades d’aquesta setmana, està previst que el pròxim 18 de maig el partit ara presidit per Alberto Núñez Feijóo es reuneixi amb Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD).

La primera reunió es va fer ahir dijous entre el PP i l’Associació Professional de la Magistratura (APM), la majoritària de la carrera. Les fonts consultades han remarcat el to «cordial», tot i que no han precisat més detalls del contingut de les converses.

El PSOE es reuneix amb AJFV

Aquest dijous també es van asseure el PSOE i l’Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV), la segona en representació dels jutges. Fonts coneixedores han indicat que la dirigent María Llanos Castellanos i els representants de l’associació es van reunir en un ambient de cordialitat i entesa.

Segons han remarcat, el partit socialista s’ha mostrat «flexible» amb «disposició» a estudiar vies alternatives per arribar a un acord i renovar el CGPJ; l’associació, per la seva banda, ha demanat que es jugui per la «transparència» en el sistema de nomenaments.

Des de FJI confien a poder reunir-se amb el PSOE en els pròxims dies, en el marc de la ronda de contactes amb partits polítics que ha iniciat l’associació judicial, d’acord amb les fonts consultades.

De moment, no està previst que el PSOE es reuneixi amb altres associacions per abordar la renovació del Consell, però el PSOE va informar en un comunicat que mantindrà una nova trobada «en pròximes dates» per «continuar avançant» amb l’AJFV en els temes relatius a retribucions, jubilacions i qüestions vinculades a la carrera judicial.

Propostes dels jutges

Tot i que el PP i el PSOE es reuneixin ara amb les associacions per intercanviar opinions sobre la renovació del mandat dels vocals del CGPJ, els jutges ja han deixat clara quina és la seva postura en diferents fòrums. Les quatre coincideixen que l’actual situació és insostenible, però difereixen sobre com procedir.

Notícies relacionades

APM i AJFV advoquen per renovar la major celeritat i procedir després a una reforma legal que permeti als jutges elegir directament els 12 vocals del torn judicial. JJpD coincideix en la urgència de renovar el CGPJ, però ajornant a un moment posterior el debat sobre la possibilitat d’establir un nou model per designar els seus membres.

FJI, per la seva banda, està reivindicant que abans de renovar l’actual CGPJ s’hauria de materialitzar una reforma legal perquè, seguint els estàndards europeus, almenys la meitat dels membres del Consell siguin elegits pels mateixos jutges.