Escàndol Pegasus

Fonts de la seguretat de l’Estat descarten que el Govern no conegués l’espionatge a Aragonès

La directora del CNI despatxa amb la ministra una vegada a la setmana, i Defensa i el CNI «tenen contacte diari i mutinivell»

Fonts de la seguretat de l’Estat descarten que el Govern no conegués l’espionatge a Aragonès

Marco Romero MDE

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Que ningú en el Govern sabés que Pere Aragonès estava sent espiat és «poc possible però en absolut probable», expliquen a aquest diari fonts de l’alta Seguretat de l’Estat, que surten al pas de versions oficioses sobre una actuació del CNI no coneguda per l’Executiu.

El mòbil del president de la Generalitat va ser assaltat amb Pegasus en una data no aclarida del 2020 i previ permís del jutge del Tribunal Suprem que vigila el servei secret, Pablo Lucas, segons va transcendir aquest dijous de la compareixença secreta de la directora del CNI, Paz Esteban, al Congrés. «Ni els agents ni l’estructura del centre són autònoms. Actuen sota una instrucció i reporten al poder polític», expliquen aquestes fonts.

I el poder polític al qual més reporta el Centre Nacional d’Intel·ligència és el Ministeri de Defensa. El procedir i la freqüència d’aquests informes estan establerts –no reglats– internament amb un ritme operatiu que es remunta a temps de Federico Trillo (PP, 2002) al capdavant del ministeri.

Contacte diari i despatx setmanal

«La comunicació centre-ministeri és diària i multinivell», relaten, en al·lusió que la informació del que fa el servei secret, i també els informes que es destil·len de les seves indagacions, circula des del CNI cap al poder polític en diversos esglaons de la cúpula.

Al Ministeri de Defensa, el segon esglaó està ocupat per una oficial d’intel·ligència de primer nivell, la secretària d’Estat de Defensa, Esperanza Casteleiro, que abans del seu pas per aquest càrrec ha tingut responsabilitats en el CNI. Actualment és part de la cadena «multinivell» d’informació.

Fonts del CNI –no portaveus oficials– confirmen a més que la directora despatxa amb la ministra Margarita Robles una vegada a la setmana. Altres fonts de l’aparell de seguretat de l’Estat ho corroboren i matisen que en alguna ocasió, «si hi ha viatge», es deixa passar una setmana sense cita, però això és excepcional. En aquesta trobada es repassa una agenda de «qüestions actives» i les línies principals d’investigació. Una escolta al llavors vicepresident de la Generalitat «no és una línia menor», expliquen.

Visita al Rei

Hi ha a més un altre despatx periòdic de la directora del CNI amb el Rei. En temps de l’emèrit Joan Carles I, es va acabar fixant la cita una vegada al mes, sobretot les visites dels generals Emilio Alonso Manglano i Félix Sanz Roldán, amb els quals el monarca tenia i té relació estreta. Les veus no oficials del CNI expliquen que la periodicitat mensual «és costum», i que no està reglada.

Notícies relacionades

Altres fonts pròximes al centre informen Pilar Santos que amb Felip VI continua aquesta mateixa periodicitat, augmentada a dos al mes si passa alguna cosa de gran rellevància i amb cites anul·lades en època de vacances estivals si no hi ha res urgent.

Ni Defensa ni el CNI han volgut comentar aquests aspectes. Els despatxos de la directora del CNI amb la ministra Robles no es reflecteixen a l’agenda pública de la titular de Defensa. Sí que es recullen les seves visites institucionals al centre. L’última, l’11 de febrer passat.