Eleccions andaluses

Yolanda Díaz intervé in extremis a Andalusia per forçar un acord entre IU i Podem

La vicepresidenta segona del Govern acompanya Inmaculada Nieto, la portaveu parlamentària d’IU i proposada com a cap de llista de la coalició

Yolanda Díaz intervé in extremis a Andalusia per forçar un acord entre IU i Podem
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz desembarca a Andalusia per aconseguir un acord entre les esquerres. El termini per registrar la candidatura conjunta expira aquest divendres a les 23.59 de la nit i el pols continua entre Podem, que vol situar el guàrdia civil Juan Antonio Delgado com a candidat a la Junta, i la resta de formacions, que veuen bé una candidatura encapçalada per la portaveu parlamentària d’Izquierda Unida, Inmaculada Nieto, després de fracassar l’intent de situar un independent en aquest lloc. 

La vicepresidenta segona del Govern ha acudit aquest dijous a la Feria de Sevilla per acompanyar a Nieto, en una trobada que ha reunit tots els actors, amb la presència del ministre de Consum i líder d’IU, Alberto Garzón, el líder d’IU Andalusia, Toni Valero, la secretària general de Podem Andalusia, Martina Velarde i el mateix Juan Antonio Delgado, a més de la líder de Més País Andalusia, Esperanza Gómez, i Equo Andalucía, Mar González

Les negociacions per arribar a l’acord estan encallades», segons admeten fonts negociadores, i en els últims dos dies no hi ha hagut comunicació entre els dos principals actors del pacte, IU i Podem. El diputat morat va comparèixer aquest dimecres per anunciar-se guanyador de les primàries internes del partit, estenent la mà a la resta de forces, però des d’aleshores cap dirigent de Podem hauria atès les trucades de la resta de partits, segons denuncien. 

Davant aquestes dificultats, la vicepresidenta segona del Govern ha acudit aquest dijous i, després de la visita institucional de rigor, té previst mantenir una trobada amb totes les forces que aquests dies busquen l’acord. La cita, que tindrà caràcter «informal», és a la caseta del PCE, únic partit en què milita la dirigent gallega. A Sevilla també s’ha desplaçat la secretària d’Organització de Podem, Lilith Vestrynge, que manté «converses contínues», segons els morats.

La visita de la vicepresidenta li ha servit per recolzar públicament Inmaculada Nieto, la candidata que ha sigut acceptada per totes les forces concurrents a excepció de Podem, que continua apostant per Delgado per encapçalar candidatura i a la qual cosa s’oposen IU i Més País, al considerar que ha de ser una dona qui lideri la coalició. 

Aquesta setmana, Yolanda Díaz ha mantingut trobades informals a Madrid amb Alberto Garzón i Enrique Santiago per donar el vistiplau a la portaveu andalusa com a màxima representant del ‘front ampli’ andalús. Aquest dijous, la vicepresidenta ha posat abraçada a la possible candidata de la coalició, en el que s’ha interpretat com un gest de recolzament públic a la portaveu d’IU com a candidata. 

Fa mesos que la vicepresidenta del Govern defensa que l’acord ha de ser aconseguit pels agents andalusos, lluny de qualsevol tutela des de Madrid. La dirigent només s’avindria a acudir a Andalusia per «beneir» l’acord una vegada forjat. Finalment, Díaz ha acudit a Sevilla ‘in extremis’, al cap de poques hores que venci el termini per arribar a un pacte d’unitat, per forçar Podem a acceptar la candidata elegida per la resta de partits.

Notícies relacionades

I és que Andalusia té especial importància per a Yolanda Díaz, ja que serà el primer escenari en què s’intenta un acord entre diferents forces, seguint el model emprès per la gallega. En els últims mesos, la líder de l’espai d’Unides Podem ha manifestat la seva intenció de construir una candidatura a nivell nacional perquè es retrobin les esquerres i que estigui allunyada de qualsevol estructura de partit. Un model que desperta importants recels en Podem, que busca un paper protagonista en el futur projecte. 

Aquestes diferències, sumades als evidents desacords a l’ala morada del Govern entre Díaz i les ministres morades, Ione Belarra i Irene Montero, ha portat a un important distanciament entre la pròxima presidenciable i l’organització fundada per Pablo Iglesias.