«Les explicacions són suficients»

Front comú del PP, Vox i Cs per evitar que caigui la directora del CNI per Pegasus

Els tres partits defensen que les explicacions de Paz Esteban en la comissió de secrets oficials són «suficients» i que proven que el CNI va actuar «conforme a la legalitat»

Front comú del PP, Vox i Cs per evitar que caigui la directora del CNI per Pegasus
1
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP, Vox i Ciutadans consideren «del tot suficients» les explicacions que la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, va proporcionar aquest dijous en la comissió de secrets oficials. Entre crítiques als dirigents independentistes pel que consideren «revelar» part del contingut de la reunió (que és secreta i sobre la qual els diputats presents no poden compartir res), els portaveus de les tres formacions de l’oposició van tancar files amb Esteban i van demanar al Govern que no la cessi o no permeti la seva dimissió pel cas Pegasus.

«Li he demanat que aguanti i es mantingui ferm malgrat els atacs», va assegurar Edmundo Bal en una compareixença just després que Iván Espinosa de los Monteros considerés una «mala notícia» la idea que Esteban «pugui ser el boc expiatori». La portaveu parlamentària i secretària general del PP, Cuca Gamarra, va afegir que després d’escoltar la cap de la Intel·ligència no «els genera cap dubte» que el CNI va actuar conforme a la legalitat. També el portaveu de Ciutadans va assegurar que la intervenció d’Esteban constata que les actuacions s’han portat a terme «rotundament conforme a l’Estat de Dret».

Notícies relacionades

Fonts dels tres partits, que van insistir a ser acurats per no revelar cap detall del contingut, van explicar que van accedir a la documentació que prova la «traça del CNI» i que la directora no va escatimar en detalls i tecnicismes. Espinosa de los Monteros (Vox) va dir públicament que la responsable de la Intel·ligència va demostrar «capacitat, competència i molts coneixements tècnics». En privat el partit de Santiago Abascal insistia que seria «una pena» que el CNI deixés de comptar amb algú amb tanta experiència.

Els portaveus dels tres partits coincideixen a pensar que si es produeix el seu cessament o dimissió, els partits independentistes, socis habituals del Govern, «no es conformaran» i demanaran depurar més responsabilitats. En realitat, es tracta d’una petició constant en grups com ERC, verbalitzada també pel portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, malgrat que és un dels partits del Govern. Tots dos han repetit en moltes ocasions que el cas implica que «rodin caps» i han mirat a la ministra de Defensa, Margarita Robles.