Espionatge a Sánchez

Yolanda Díaz, sobre Pegasus: «El nostre país mereix una explicació»

  • La ministra de Treball demana modificar la llei de secrets oficials del 1968 per afavorir la investigació

  • La vicepresidenta segona creu que ERC s’ha «allunyat» de la ciutadania al votar ‘no’ al decret anticrisi

Yolanda Díaz, sobre Pegasus: «El nostre país mereix una explicació»
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz s’ha mostrat taxativa sobre l’espionatge a Pedro Sánchez i Margarita Robles: cal investigar fins al final. Fins i tot, amb una comissió d’investigació al Congrés com la que va rebutjar aquest dimarts el PSOE. «La democràcia no ha de tenir por de saber. El nostre país mereix una explicació», ha dit la vicepresidenta segona de l’Executiu. I no només això. La també ministra de Treball s’ha alineat amb les peticions del PNB de reformar l’actual llei de secrets oficials, que data del 1978, per adaptar-la als nous temps.

«Em sembla que això és una democràcia sòlida i no tenim por a saber el que ha passat, i després, a resultes, si cal depurar responsabilitats, depurin-les», ha dit Díaz durant un esmorzar organitzat per Europa Press. La vicepresidenta s’ha expressat així per primera vegada després de conèixer-se que els mòbils del president del Govern i de la ministra de Defensa van ser intervinguts amb el ‘software’ Pegasus durant el maig i el juny del 2021. La líder d’Unides Podem en l’Executiu ha assenyalat que és un assumpte d’«extrema gravetat».

Quan se li ha preguntat directament sobre si el Congrés hauria de posar en marxa una comissió d’investigació sobre aquest assumpte, Díaz ha assenyalat que s’hauria d’indagar en aquest assumpte. Fins i tot ha tirat a terra l’argument dels socialistes que una comissió no seria útil ja que els temes que s’han de tractar són secrets i no es poden divulgar. La vicepresidenta ha dit que en altres ocasions els compareixents han hagut de guardar silenci sobre alguns temes per estar sota secret de sumari, però han donat llum sobre altres qüestions. Tot i així, ha assegurat que Sánchez ha pres una decisió «encertada» a l’acceptar comparèixer al Congrés.

A més, Díaz ha apuntat que hi ha «moltes tasques pendents» pel que fa a defensar la democràcia. En concret, ha destacat la necessitat, moltes vegades defensada pel PNB a la Cambra baixa, de modificar la llei de secrets oficials, aprovada el 1968 i reformada 10 anys després per adaptar-la a l’època democràtica. També ha dit que hi ha «velles conductes que tenen marges de millora».

Retrets pel recolzament

La ministra morada ha assenyalat que també s’ha d’investigar el suposat espionatge a més de 60 dirigents i activistes de l’independentisme català i basc durant el 2017 i el 2019. Quan se li ha preguntat sobre la posició d’ERC, que dimarts passat va advertir d’una possible ruptura de la legislatura després del ‘no’ del PSOE a la comissió d’investigació, Díaz ha assenyalat que no li «agraden gens aquestes expressions». I, en aquest sentit, ha criticat que els republicans catalans no recolzessin el reial decret llei amb mesures anticrisi pel ‘Catalangate’: «Hi ha partits que s’han allunyat del que necessita la ciutadania i han fet partidisme».

Notícies relacionades

Fins i tot ha dit que són decisions com la d’ERC de la setmana passada les que expliquen la «bretxa» que s’està generant entre la política i la ciutadania. Referent a això, ha recordat que els republicans catalans ja van votar en contra de la reforma laboral al febrer.