Per ‘Pegasus’

El PP avisa Sánchez que pot recolzar la comissió d’investigació d’aquí uns dies

  • Feijóo decideix salvar ara el Govern i vota en contra que s’obri un òrgan concret per analitzar l’espionatge a dirigents independentistes

  • Els populars argumenten que ho fan «per sentit d’Estat» i perquè veuen necessari escoltar primer la ministra Robles i Esteban (CNI)

El PP avisa Sánchez que pot recolzar la comissió d’investigació d’aquí uns dies

Juan Carlos Hidalgo / Efe

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Estaria bé que no fessin enfadar gaire [Alberto Núñez] Feijóo, perquè s’han quedat sense aliats fins i tot dins del Govern. La comissió d’investigació per ‘Pegasus’ es farà si nosaltres volem. I [Pedro] Sánchez al final compareixerà per l’espionatge perquè nosaltres hem volgut», avisa un portaveu de l’equip del nou líder del PP sobre la jornada que s’ha viscut aquest dimarts en el Congrés.

El principal partit de l’oposició podria haver recolzat Unides Podem, ERC, el PNB, Junts, PdeCat, la CUP, Més País i Compromís perquè es creés una comissió d’investigació sobre l’espionatge amb aquest programa israelià, però ha preferit no fer-ho «per sentit d’Estat» i per «lleialtat institucional». Segons Cuca Gamarra, portaveu del grup parlamentari dels conservadors, el seu partit vol escoltar primer la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, que compareixeran dimecres i dijous, respectivament, al Congrés dels Diputats. Si les explicacions són satisfactòries, no faran res més. Si no ho són, exigiran més dades i pot ser que també, «d’aquí und dies», la comissió d’investigació que ara han descartat. I si consideren que l’acció o omissió del Govern és censurable, demanaran dimissions.

A Génova no va agradar el to utilitzat la vigília per la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, que va acusar Feijóo de sembrar «dubtes» sobre la denúncia de l’espionatge patit per Sánchez i Robles als seus mòbils al dir que no es creia que casualment aquesta punxada es conegués ara, en plena polèmica pel ‘Catalangate’. «Avui, el senyor Feijóo hauria d’haver defensat la nostra democràcia i ha preferit qüestionar el Govern. Li exigeixo responsabilitat, serietat i que el PP comenci a comportar-se com un partit d’Estat», va remarcar Lastra. Amb una actitud similar ha parlat aquest dimarts Héctor Gómez, portaveu del PSOE en el Congrés. Gómez ha retret a Feijóo que no s’hagi posat «del costat de la democràcia» i hagi deixat clar que, com el PP de Pablo Casado, la seva única «prioritat» és «desgastar el Govern» i «posar en escac» les institucions.

El paper de Batet

Notícies relacionades

Qui està posant en perill, consideren en el partit conservador, és l’Executiu que, primer, va obligar Meritxell Batet a modificar el sistema de majories per incloure EH Bildu en la comissió de despeses reservades en la qual parlarà la directora del CNI i, ara, posa a la picota al servei d’espionatge al denunciar una bretxa de seguretat que afecta el cap de l’Executiu.

Gamarra creu que el Govern pretén ocultar la seva debilitat criticant el principal partit de l’oposició. «És inadmissible que no hagin dit res en relació amb la màxima responsable de Podem, que ha qüestionat i està qüestionant les institucions, és impropi d’un Govern fort», ha afirmat Gamarra en al·lusió a Ione Belarra.