El català a les aules

L’aprovació del pacte lingüístic es retarda per les discrepàncies a Junts

  • El PSC, ERC i els comuns donen un altre marge de 15 dies a la postconvergència per intentar que la reforma tiri endavant amb la suma dels 106 diputats

L’aprovació del pacte lingüístic es retarda per les discrepàncies a Junts

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Les negociacions per aprovar el pacte lingüístic que van forjar el PSC, ERC, Junts i els comuns per encaixar la sentència del 25% de castellà a les aules segueixen embarrancades. A l’enrenou inicial en la postconvergència, que va arribar a congelar el seu recolzament a l’acord subscrit vuit hores després de firmar-lo, se li suma un congrés clau per a la formació aquest estiu i certifica així els dubtes sobre si acabarà recolzant o no la reforma de la llei de política lingüística. Sigui com sigui, les converses mantingudes a cinc bandes –la Conselleria de Cultura i els quatre partits– continuen sense desencallar el futur d’aquesta modificació normativa.

D’aquí que el PSC, ERC i els comuns hagin donat més temps a Junts perquè continuï amb el seu diàleg amb la comunitat educativa per intentar convèncer les entitats i col·lectius més contraris al text, que manté el català com a llengua vehicular i que certifica el castellà com a llengua docent. Ara bé, segons diverses fonts, el marge és de 15 dies, no més. Això vol dir que la proposta no es discutirà en el pròxim ple –el del 26, 27 i 28 d’abril– sinó en el següent.

Fonts de la negociació asseguren que Cultura va plantejar alguns retocs al text pactat però que Junts no els va assumir, malgrat que la resta ho veia amb bons ulls. Entre els quals, destaca una supervisió més gran d’Educació sobre els plans lingüístics, una cosa que per a la resta de forces ja es donava per fet al considerar que cada centre s’ha d’adaptar a la realitat sociolingüística.

Notícies relacionades

El PSC, ERC i els comuns tenen majoria perquè la reforma tiri endavant, però esperen poder comptar amb Junts. No obstant, algunes veus consultades indiquen que l’enrenou intern en la formació –i els diferents punts de vista sobre la llei dins del partit– poden acabar amb el despenjament definitiu. «Intentarem fins al final que hi siguin, però ja anem en temps de descompte», resumeix un dels negociadors.

I és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té sobre la taula diverses peticions per a l’execució forçosa de la sentència i que es dilati aquesta aprovació suposa també que es prorrogui el decret que Educació ha de crear per donar una presència més gran al blindatge del català a les aules.