Els conservadors

El PP votarà ‘no’ al decret anticrisi

Els conservadors remarquen que han esperat fins a l’últim minut per prendre una decisió i han vist que Sánchez prefereix «cedir» davant Bildu que davant Feijóo

  • Aquestes són les 23 mesures que es voten avui

El PP votarà ‘no’ al decret anticrisi

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP votarà ‘no’ a la convalidació del paquet de mesures per mitigar l’impacte de la guerra d’Ucraïna. Els conservadors han donat a conèixer la seva decisió una vegada ha acabat el debat al Congrés i els diputats han passat l’assumpte següent, per escenificar que han donat tot el temps possible al Govern perquè els fes algun gest. L’objectiu és remarcar que Pedro Sánchez ha decidit agafar la mà estesa de Bildu i no la d’Alberto Núñez Feijóo. La votació serà al migdia.

«No s’han dignat a negociar ni una sola proposta», li ha retret Jaime Olano al Govern des de la tribuna. El PP va enviar divendres passat a la Moncloa el seu pla fiscal, però l’Executiu no s’ha assegut amb els conservadors a debatre cap mesura. «No siguin arrogants i deixin-se ajudar [...] Encara hi estan a temps», ha dit al ministre de Presidència, Félix Bolaños, l’encarregat de defensar el pla anticrisi aquest dijous. Olano ha tornat al seu escó mantenint la incògnita sobre si votarien en contra o si s’abstindrien, amb l’esperança, han explicat els populars després, que el ministre pugés a la tribuna i s’obrís a incloure-hi alguna de les seves propostes.

Al no ser així, la direcció ha avançat a la premsa que els 88 diputats del PP votaran ‘no’. «El decret s’aprova amb els recolzaments que Sánchez ha triat lliurement. Havia de cedir davant Bildu o davant el PP. Ha preferit el primer», assenyalen aquestes fonts.

Era improbable que la Moncloa fes algun gest al partit conservador a hores d’ara, ja que el Govern té prou recolzaments per tirar endavant el decret llei gràcies al vot a favor dels cinc diputats d’EH Bildu i malgrat el ‘no’ d’ERC. In extremis, amb el ‘sí’ dels ‘abertzales’, però a temps per salvar el Govern d’una derrota que hauria suposat un punt d’inflexió en la legislatura i hauria tingut conseqüències desconegudes per a Sánchez.

Notícies relacionades

Olano ha denunciat que Sánchez aconseguirà tirar endavant la convalidació a canvi que Bildu accedeixi a «secrets de l’Estat». Es refereix a la participació segura de la formació ‘abertzale’ en la comissió de despeses reservades que es constituirà aquest dijous i amb la qual el Govern confia que s’aclareixi el ‘Catalangate’, el suposat espionatge del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) a independentistes bascos i catalans.

Segons fonts de la Moncloa, aquesta escenificació del PP ha sigut molt impostada, ja que, dimecres a la tarda, els conservadors van comunicar l’Executiu que votarien en contra.