A Anticorrupció o als jutjats

Les investigacions per la compra de mascaretes contra la covid ja superen la desena

  • La més avançada és la relativa a les comissions milionàries que l’Ajuntament de Madrid va pagar per la compra de material

  • Dues fiscalies, Anticorrupció i l’europea, tenen diligències obertes per la del contracte que va cobrar el germà de Díaz Ayuso

Les investigacions per la compra de mascaretes contra la covid ja superen la desena

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

Les investigacions per contractes firmats per les diferents administracions per lluitar contra la covid al principi de la pandèmia ja superen la desena, tot i que no totes estan igual d’avançades. Les més incipients les va obrir aquest divendres la Fiscalia Anticorrupció i en la més avançada declararan davant el jutge aquest dilluns els empresaris Luis Medina i Alberto Luceño pel contracte que van firmar amb l’Ajuntament de Madrid.

La causa corresponent al contracte firmat pel consistori madrileny la va investigar Anticorrupció durant gairebé 17 mesos fins que es va convertir en querella. Va ser admesa a tràmit pel titular del Jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid el 7 d’abril. Aquest dilluns, Medina i Luceño tindran la primera oportunitat per negar davant el jutge Adolfo Carretero els delictes que els imputen: estafa agreujada, falsedat, blanqueig i alçament de béns.

Al jutjat número 26 de Madrid hi ha querellats tres alts càrrecs del Ministeri de Sanitat quan Salvador Illa estava al capdavant, però no a instàncies del fiscal, sinó de Vox. A més, el número 30 està valorant reobrir una altra causa per una altra presumpta estafa, aquesta sí denunciada per l’alcalde madrileny, José Luis Martínez-Almeida, per 1,2 milions d’euros per comprar mig milió de tapaboques a un mitjancer que assegurava viure a Nova York. Entre la documentació que va remetre a la fiscalia s’inclou un atestat de la policia municipal que conclou que el ciutadà Philippe Haig Solomon, en nom de la consultora Sinclair and Wilde, va aportar informació falsa sobre la qualitat dels productes. Al no poder localitzar-lo, el procediment es va arxivar, però fonts jurídiques han assenyalat que la policia judicial ha trobat una altra identitat que podria permetre arribar fins ell.

Encara a Anticorrupció

Notícies relacionades

Entre totes les diligències fiscals (amb què el ministeri públic determina si hi ha prou indicis de delicte o no per querellar-se en un jutjat) destaquen les relatives al contracte pel qual el germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va cobrar una comissió per vendre mascaretes a l’administració presidida per la seva germana. Estan en mans de la Fiscalia Anticorrupció, que creu que els fets poden ser constitutius dels delictes de tràfic d’influències i falsedat documental i, de la Fiscalia Europea, que va obrir les seves pròpies diligències per malversació de fons europeus i suborn.

I s’hi han de sumar les set d’obertes aquest divendres per Anticorrupció per 13 contractes que el Govern central va adjudicar a 7 empreses per a l’adquisició de material sanitari durant la pandèmia. La investigació arrenca després que el diputat i portaveu del Grup Parlamentari Popular a l’Assemblea de Madrid, Alfonso Serrano, presentés una denúncia per suposades irregularitats en diversos contractes d’emergència formalitzats per l’Administració General de l’Estat, entre els quals figuren els concedits a tres empreses que el PP lliga a la vicepresidenta del Govern, Nadia Calviño, i els exministres Salvador Illa i José Luis Ábalos.