Pel contracte amb la Comunitat de Madrid

La Fiscalia Europea discrepa de la doble investigació del cas Ayuso

Expressa la seva «preocupació» pel procediment que ha portat a decidir la divisió de competències

No considera ajustat a dret que Anticorrupció mantingui les seves diligències amb el suport de Delgado

La Fiscalia Europea discrepa de la doble investigació del cas Ayuso
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La decisió de la fiscalia espanyola de ratificar les diligències obertes per Anticorrupció en relació amb el contracte de la Comunitat de Madrid per a la compra de mascaretes de la qual va cobrar el germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, no ha agradat a l’europea. En un comunicat assenyala que no s’ajusta al dret de la Unió Europea i que constitueix «un desafiament a la seva supremacia».

La Fiscalia Europea diu que ha «pres nota» de la decisió que dilluns va adoptar el ministeri públic espanyol a través de la seva màxima representant, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, després d’escoltar l’opinió de cúpula, que no comparteix, per la qual cosa «continuarà la seva investigació», decisió que ja es donava per fet a Madrid, conscient que la seva resolució no afecta la institució europea.

En la seva nota, la Fiscalia Europea lamenta que l’espanyola desatengués la seva proposta que el conflicte de competències fos resolt pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), decisió que entén que «constitueix un desafiament a la supremacia del dret de la UE». En el decret, de la Fiscalia General recorda que la llei fixa que els conflictes siguin resolts per la cúpula nacional, com en aquest cas hauria fet, tot i que per a l’europea sigui «parcial en el procediment en curs».

A l’Audiència Nacional

La Fiscalia Europea, creada fa poc (el juny de l’any passat) denuncia que la decisió de Delgado va tenir lloc sense haver escoltat les dues parts en conflicte, ja que al ratificar la tesi del fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, no va tenir en compte els seus arguments, cosa que implica dues investigacions paral·leles.

De fet, paradoxalment, la de la Fiscalia Europea –en la qual, a diferència del sistema judicial espanyol, els fiscals s’encarreguen d’instruir– ja està a l’Audiència Nacional. El jutge Alejandro Abascal serà l’encarregat de vetllar per les garanties del procediment, mentre que la fiscal Concepción Sabadell, que va exercir l’acusació pública en el cas Gürtel i ara és la representant espanyola a la Fiscalia Europea, ja està practicant diligències penals.

En canvi, la d’Anticorrupció tracta encara diligències preprocessals encaminades a determinar si aprecia prou indicis de delicte per interposar querella davant el jutjat corresponent o del Tribunal Suprem en el cas que s’apreciessin contra Isabel Díaz Ayuso.

Interessos nacionals

En el decret pel qual es van ratificar les indagacions espanyoles, com que afecta «interessos nacionals», s’apuntava la comissió dels delictes de tràfic d’influències i falsedat documental i es negaven almenys a priori els de malversació, frau a la Hisenda europea i suborn. El decret pel qual la Fiscalia Europea va obrir les seves diligències era per delictes de malversació de fons europeus i suborn.

Notícies relacionades

Així intentava negar que la Fiscalia Europea, amb seu a Luxemburg, que és a qui competeix preferentment la investigació dels delictes relacionats amb possibles fraus als fons europeus, hagués d’assumir totes les diligències, cosa que sol ser pràctica habitual per evitar duplicitats i resolucions contradictòries.

La fiscalia espanyola va assegurar que col·laborarà en tot moment amb l’europea. Anticorrupció va obrir les seves diligències el 22 de febrer, després de rebre la denúncia de l’oposició madrilenya pel contracte d’1,5 milions d’euros per a la compra a la Xina de mascaretes que la Comunitat de Madrid que va adjudicar a l’empresa Priviet Sportive de la qual Tomás Díaz Ayuso va cobrar 55.850 euros.