Rebuig independentista al pacte que actualitza la immersió lingüística

Junts accentua el seu desmarcatge respecte al pacte del català

  • Posa com a condició un consens polític i social malgrat haver firmat el pacte inicial al costat d’ERC, PSC i comuns

Junts accentua el seu desmarcatge respecte al pacte del català

EFE/ Ramón Gabriel

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La direcció de Junts per Catalunya ha decidit endurir la seva posició crítica respecte al pacte polític sobre la immersió lingüística. Un pacte que va firmar fa dues setmanes de la mà d’ERC, els comuns i el PSC. Avui la força postconvergent ha assegurat que es desmarcarà d’aquest text si no s’aconsegueix un consens polític i social més gran.

Preguntat sobre quin tipus de consens ha d’aconseguir-se concretament, el portaveu del partit, Josep Rius, ha evitat precisar aquesta qüestió i s’ha mantingut en la idea que ara per a Junts és imprescindible assolir aquest acord més gran i hi està treballant.

Notícies relacionades

El pacte polític per actualitzar la immersió lingüística és fruit de llargues converses entre les forces polítiques signants i suposa una resposta també a les sentències que obliguen a impartir un 25% de les classes en castellà a les aules catalanes. Junts va estampar la firma en el Parlament però al cap de poques hores ja va marcar distàncies i va instar a aquest consens més gran. Amb tot, fonts de la cúpula afirmaven que el partit no s’aixecaria de la taula. I aquest cap de setmana, el secretari general, Jordi Sànchez, assegurava en una entrevista a EL PERIÓDICO que Junts volia millorar el redactat del text però sense sortir de l’acord: «Nosaltres no hem sortit de cap pacte. Hem demanat ampliar-lo amb les entitats promotores de la llengua i la comunitat educativa. Però no vam fer prou cas a l’acord, faig autocrítica. Vam veure que el text era perfectible».

L’expresident Quim Torra, entre d’altres, s’ha mostrat obertament crític amb l’acord, mentre que el president, Pere Aragonès i el seu partit, ERC, continuen defensant-lo i en la mateixa direcció de Junts es considerava encertat haver introduït el PSC en aquest tipus de pactes relatius a la defensa de la immersió lingüística.