Partit Popular

Rueda dirigirà el PP de Galícia des del 22 de maig després d’assumir la presidència de la Xunta

Feijóo adverteix el seu successor que s’haurà de guanyar el lideratge i agraeix el «pas al costat» de la resta de barons: «No hi ha derrotats» | El vicepresident evita confirmar la seva candidatura

Rueda dirigirà el PP de Galícia des del 22 de maig després d’assumir la presidència de la Xunta
4
Es llegeix en minuts

El 22 de maig es completarà el relleu d’Alberto Núñez Feijóo i Alfonso Rueda assumirà el lideratge del PP de Galícia en un congrés extraordinari que se celebrarà a Pontevedra, tot i que dies abans ja se l’haurà nomenat nou president de la Xunta. Aquest és el full de ruta dels populars per obrir la «nova etapa» forçada pel salt del seu fins ara referent a la política estatal per comandar el PP després de l’etapa de Pablo Casado.

La junta directiva del PPdeG va aprovar dilluns per unanimitat celebrar un congrés extraordinari els dies 21 i 22 de maig al recinte firal de Pontevedra perquè 1.500 compromissaris elegeixin el seu nou president. La data, per cert, se solapa amb el conclave que permetrà a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayusoassumir el control del partit a la comunitat (20 i 21 de maig), qüestió que va ser l’origen del seu enfrontament amb Casado. Feijóo podria assistir a la clausura dels dos conclaves.

El pacte entre Feijóo i els barons provincials situa Alfonso Rueda com a l’elegit per assumir no només la direcció del partit, sinó també la presidència de la Xunta, ja que van descartar assajar una bicefàlia sense tradició en l’organització. D’aquesta manera, Rueda seria també el seu candidat en les autonòmiques del 2024.

El consens es va segellar després dels moviments dels barons d’Ourense, José Manuel Baltar, i la Corunya, Diego Calvo, per reclamar més pes en l’era post-Feijóo, però l’ara cap del partit en l’àmbit estatal va apaivagar el soroll perquè es complís la previsió de la major part del partit, que veia en Rueda el favorit pel seu currículum. Va ser secretari general del 2006 al 2016, conseller des del 2009 i vicepresident de la Xunta des del 2012 i president del PP de Pontevedra des de fa sis anys.

Al maig es tancarà el relleu, però en dues fases, com va ratificar Feijóo en un acte a O Porriño previ a la reunió del PPdeG. «Estic molt satisfet amb la reacció responsable del PPdeG i espero que al maig tinguem, en primer lloc, un nou president de la comunitat autònoma, i en segon lloc, un president del PP de Galícia; en aquest ordre, perquè és molt més important ser president de la comunitat autònoma que d’un partit», va exposar.

«En el congrés hi haurà persones que faran un pas al capdavant, però també hi haurà persones que faran un pas al costat. Les dues decisions són igual d’importants»

Hores després, va intervenir en la junta directiva marcant el camí que cal seguir al que serà el seu relleu, si bé qualsevol militant que reuneixi 90 firmes podrà optar a presidir el partit en el conclave. «No s’és líder per guanyar un congrés. Es guanya a posteriori. El líder només serà líder si és capaç de mantenir el lideratge després del congrés i altura de mires per mantenir unit el partit i perquè aquest el reconegui com a tal», va advertir Feijóo, que també va voler agrair la «unitat» mostrada per la seva formació i que s’evités una competició successòria, al contrari que el 2006 quan ell es va batre amb José Manuel Barreiro, Enrique López Veiga i Xosé Cuiña per rellevar Manuel Fraga.

«Quan culminem el congrés no hi haurà cap territori que es podrà sentir vencedor, però tampoc derrotat», va assegurar abans de celebrar que alguns membres rellevants del partit apaivaguessin el seu desig de postular-se anteposant la cohesió. «En el congrés hi haurà persones que faran un pas al capdavant, però també hi haurà persones que faran un pas al costat. Les dues decisions són igual d’importants. Sense la gent que fa un pas al costat, no hi hauria ningú que fes un pas al capdavant», va afirmar en un acte que va reunir un centenar de persones en un hotel de Santiago, el mateix on el PPdeG ha celebrat les seves últimes majories absolutes. També va diferenciar el procés dels relleus en l’oposició, ja que el PPdeG no «es fa mal al decidir el seu futur».

«D’aquest congrés en sortirà un partit reforçat i enfortit. Us demano que continueu sent el far de l’estabilitat en la política espanyola», va afegir en la part de la seva intervenció en la qual va atacar el Govern central, especialment per la seva negativa a abaixar impostos.

Notícies relacionades

Mantenir cohesionat el partit és la tasca que encomana al seu successor per aconseguir una altra majoria absoluta. «Si repetim la fórmula de l’èxit d’unitat, treball i il·lusió, hi pot continuar havent majories», va dir en un discurs en el qual es va emocionar diverses vegades i en el qual va fer seva una frase de Mariano Rajoy, expresident del PP i del Govern, en el recent congrés de Sevilla que el va encimbellar al lideratge estatal dels populars. «Demano per al pròxim president del PPdeG el mateix recolzament que vaig tenir jo, no més, perquè és impossible», va indicar.

Per la seva part, Rueda va evitar davant la premsa confirmar la seva candidatura a presidir el PP gallec. «S’estan fent les coses com cal fer-les, ordenadament, planificadament, amb respecte total als procediments del partit», va declarar abans de respondre a la pregunta de si Feijóo li posava deures per al futur. «El president nacional del partit també ho feia quan era president del PP a Galícia [...] Fins ara ens ha anat molt bé», va concloure.