Diligències obertes

Un jutjat de Barcelona investiga l’espionatge a Torrent i Maragall a través de Pegasus

  • El magistrat va acordar la remissió a Israel i Irlanda de dues comissions rogatòries per esbrinar qui va comprar aquest sistema

Un jutjat de Barcelona investiga l’espionatge a Torrent i Maragall a través de Pegasus

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona investiga el presumpte espionatge a través del sistema Pegasus a l’expresident del Parlament i ara conseller Roger Torrent i a l’exdiputat i ara regidor de Barcelona Ernest Maragall des de fa un any i mig. Les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO asseguren que la causa es manté oberta i està en secret. Tot just presentar-se la denúncia, el magistrat va enviar comissions rogatòries a Israel i Irlanda per intentar aclarir qui va piratejar els telèfons mòbils d’aquests dos dirigents d’ERC. Aquesta petició d’informació anava destinada a NSO Group, la companyia israeliana que va crear el ‘software’ Pegasus, i a Facebook, amb domicili fiscal a Irlanda i que gestiona WhatsApp, aplicació que va alertar de l’atac informàtic a Torrent i Maragall.

Notícies relacionades

El juliol del 2020, el director de polítiques públiques de WhatsApp per a Europa, Niamh Sweeney, va escriure correus electrònics a Torrent i Maragall en què alertava que els seus números de telèfon havien pogut ser piratejats. Tots dos van presentar immediatament una querella als jutjats de Barcelona després de conèixer que havien sigut objecte d’un atac pel programa espia Pegasus. En teoria, aquest sistema només el poden adquirir governs i cossos de seguretat, i exclusivament per a la lluita contra el crim organitzat. Torrent i Maragall van exigir al Govern del PSOE-UP que investigués «a fons» qui va ordenar l’espionatge. El primer va apuntar directament al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Una vegada dins del mòbil, Pegasus pot llegir missatges, activar-ne la càmera i el micròfon per espiar els seus propietaris (també en trucades xifrades), accedir al disc dur i fer captures de pantalles.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, José Antonio Cruz de Pablo, va obrir diligències d’investigació l’octubre d’aquell mateix any. No va acceptar la majoria de diligències d’investigació sol·licitades en la querella de Torrent i Maragall; en concret, que se cités a declarar l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán. No obstant, sí que va enviar les comissions rogatòries internacionals. És habitual que les companyies tecnològiques tardin a contestar i més si estan ubicades en determinats països. A NSO Group se li requereix si conserva informacions sobre el funcionament de Pegasus als telèfons de Torrent i Maragall, mentre que a WhatsApp li reclama els registres que acreditin l’atac l’abril i el maig del 2019. Com que les actuacions són secretes, aquest diari no ha pogut esbrinar si aquestes dades s’han rebut. No es descarta que si haguessin noves denúncies s’acumularan al mateix jutjat de la capital catalana.