Cas mascaretes - Madrid

Luis Medina va començar a buidar els seus comptes amb destí als Països Baixos dos dies després de rebre la comissió milionària

El 31 de març del 2020 va rebre dos pagaments per un valor total de 912.800,97 euros amb el concepte ‘mask’ en un dels seus comptes del Deutsche Bank i el 2 d’abril va fer una primera transferència de 93.000 euros a un compte obert a Holanda

Luis Medina va començar a buidar els seus comptes amb destí als Països Baixos dos dies després de rebre la comissió milionària
2
Es llegeix en minuts

El fill del duc de Feria, Luis Medina, va començar a treure d’Espanya els diners que havia obtingut com a comissió per les mascaretes per a l’Ajuntament de Madrid només dos dies després de rebre l’últim dia de març del 2020 el pagament en dòlars per un total 912.800, 97 euros de l’empresa malaia amb qui ell i el seu soci, Alberto Luceño, van fer l’operació.

Així es dedueix d’un informe emès per l’Agència Tributària  el febrer del 2021, que obra en el sumari de la causa que instrueix el jutge Adolfo Carretero i a què ha tingut accés El Periódico de España, en què apareixen aquests cobraments com les úniques operacions de divises fetes aquest any per l’aristòcrata en els seus comptes bancaris.

Així, consten dos cobraments amb data 31 de març del 2020 per import de 684.627,62 euros i de 228.173,35 euros amb el concepte ‘mask’, rebuts en un dels comptes del Deutsche Bank que Medina tenia a Espanya. 

Els diners van arribar des del Malayan Banking Berhad (MayBlank). Només dos dies després, l’1 d’abril, es va fer la primera de les tres transferències per una mica més de 93.7000 euros a un altre compte del mateix banc de Medina als Països Baixos, i van seguir després uns altres dos pagaments més al juny i l’agost d’aquest any per un import similar.

Concretament, Hisenda reflecteix en el seu informe una segona sortida de 93.700 euros cap al compte a Holanda del Deutsche Bank el 22 de juny del 2020 i una tercera per 93.682,50 euros, seguint la freqüència de dos mesos, el 4 d’agost d’aquest any.

Es dona la circumstància que la denúncia que va propiciar la presentació de la querella que ha permès la investigació d’aquest cas va arribar des de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac), que depèn del Ministeri d’Afers Econòmics, després de l’alerta de les entitats bancàries en què es van ingressar les suculentes comissions procedents de Malàisia. La investigació per part del fiscal Luis Rodríguez Sol va començar el novembre del 2020. 

¿Alçament de béns?

Medina s’exposa a ser investigat per un delicte d’alçament de béns en el cas que es demostri que ha buidat els comptes i ha fet desaparèixer el botí del ‘pelotazo’ pel qual va cobrar un milió de dòlars en comissions a compte de contractes de material covid amb l’Ajuntament de Madrid. De moment està imputat per estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals.

En el compte del Deutsche Bank en què es va ingressar la comissió s’han trobat únicament 247,26 euros, i tampoc hi ha rastre dels dos bons per un import total de 400.000 euros que hauria adquirit amb la comissió aconseguida en l’operació.

Notícies relacionades

Medina va obtenir com a comissió en l’obtenció d’aquests contractes (mitjançant una carta que l’acreditava com agent exclusiu de la companyia fabricant per al subministrament i obtenció de productes sanitaris) un total d’1.000.000 de dòlars (916.000 euros) procedents de Malàisia i els va transferir a un compte personal, que ja ha sigut buidat, segons ha comprovat l’instructor del cas.

Amb aquests diners, segons assenyala la querella, va adquirir un iot model Eagle 44, anomenat ‘Feria’, que va registrar a nom d’una societat gibraltarenya, amb una titularitat que comparteix amb el seu germà; a més de bons bancaris.