Pacte amb Vox a Castella i Lleó

El Govern vigilarà si es treuen recursos contra la violència de gènere per a la violència intrafamiliar

Vox ha arrencat al PP el compromís d’una llei de violència intrafamiliar per donar suport a la investidura de Mañueco | La ministra de Justícia denuncia que la ultradreta intenta «invisibilitzar» la violència contra les dones

2
Es llegeix en minuts

El compromís d’aprovar una llei contra la violència intrafamiliar que Vox ha arrencat al PP, a canvi de recolzar la investidura d’Alfonso Fernández Mañueco, ha posat en alerta el Govern. Quins continguts tindrà, com afectarà la llei contra la violència de gènere, perquè conviuran les dues normes, i de quins recursos disposarà. Perquè tot i que Mañueco, que ha aconseguit continuar com a president després de donar una vicepresidència i tres conselleries a la formació d’ultradreta i fer aquesta concessió, nega qualsevol retrocés pel que fa al maltractament masclista, la veritat és que la nova llei mirarà d’assimilar aquest fet amb qualsevol mena de violència domèstica.

Els números parlen per si mateixos, assenyalen fonts governamentals: 160.000 denúncies de violència de gènere per 20.000 per agressió dins la família. Una circumstància que és absolutament aliena a la violència que pateixen les dones en mans de les seves parelles i que acumula la tràgica xifra de 1.000 assassinades des que hi ha registres. Per això l’Executiu «vigilarà com es reparteixen els recursos», perquè no es barregi. «No tot és el mateix i no es pot distribuir equitativament».

En l’àmbit institucional aquesta una de les principals preocupacions del Govern i de fet, la ministra de Justícia, Pilar Llop, va qualificar com a «molt greu» que el PP hagi transigit amb aquesta exigència, quan és un partit que ha governat i sempre ha estat compromès amb la violència masclista. Recentment, va recordar, el pacte d’Estat contra la violència de gènere s’ha renovat sense el recolzament de Vox.

«Parlar de violència intrafamiliar», va dir la ministra, suposa «posar en perill els drets de les dones, les nenes i els nens» i «invisibilitzar la violència específica contra les dones». El PP «no pot, de cap manera, saltar-se aquest límit perquè suposa trair els seus drets».

«Obrir les portes a l’extrema dreta»

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va afegir, a preguntes de les periodistes, després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, una altra reflexió sobre la investidura, dilluns, de Mañueco i l’accés de Vox, per primer cop a Espanya, a un Executiu regional. Permetre la seva entrada a la Junta, va dir, és «una mala notícia per a la democràcia».

«El Govern estarà atent, vigilant des de tots els àmbits de l’Estat, per combatre posicionaments que agredeixen les llibertats i els drets, especialment de les dones». Lamentem, va afegir, que «la primera decisió de Feijóo sigui exactament la contrària del que fa la dreta europea», amb referència al suport que Els Republicans francesos (el partit germà del PP) han donat a Emmanuel Macron per intentar evitar una victòria de la ultradreta de Marine Le Pen en la segona volta de les eleccions presidencials. «Aquí, obrint les portes de bat a bat a l’extrema dreta» i permetent la seva arribada al poder en lloc d’establir un «cordó democràtic».