Pacte PP-Vox

Feijóo i el Govern es culpen mútuament de l’entrada de Vox a Castella i Lleó

El president de la Xunta diu que respecta la decisió de Mañueco mentre que el Govern de coalició es posa les mans al cap: «Ens venien un nou PP, però no»

Feijóo i el Govern es culpen mútuament de l’entrada de Vox a Castella i Lleó
3
Es llegeix en minuts

El president de la Xunta i aspirant a presidir el PP nacional,Alberto Núñez Feijóo, ha culpat el PSOE d’haver donat a elegir al PP a Castella i Lleó entre pactar amb Vox per donar «estabilitat» al govern en aquesta comunitat o repetir les eleccions, una decisió «indelegable» d’Alfonso Fernández Mañueco que respecta.

Núñez Feijóo ha opinat d’aquesta manera després de la reunió setmanal del Govern gallec, preguntat pel pacte entre el PP i Vox a Castella i Lleó que atorga a la formació de Santiago Abascal la presidència de les Corts i la posarà a l’executiu autonòmic.

En la seva intervenció, l’encara president de la Xunta, que amb tota seguretat serà proclamat líder del PP en el congrés extraordinari del partit a Sevilla els pròxims 1 i 2 d’abril, ha dit que fa menys de 24 hores que ha presentat la seva candidatura i que quan sigui president del PP donarà «totes les explicacions del que decideixi» el seu partit, mentre que com a «candidat», ha insistit, respecta la decisió de Fernández Mañueco.

I el Govern, viceversa

Diversos ministres de la part socialista del Govern han culpat aquest dijous el precandidat a presidir el PP Alberto Núñez Feijóo que el seu partit hagi arribat a un acord amb Vox per a un govern de coalició a Castella i Lleó.

En declaracions a la premsa al Congrés, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha remarcat que el «nou PP» que dirigeix Alberto Núñez Feijóo «independentment que encara no el presideixi» és el que «ha propiciat que aquesta situació es produeixi».

Montero ha lamentat la «pèssima notícia» que l’extrema dreta entri en un govern «i a més de la mà del principal partit de l’oposició», cosa que li suposa «un motiu de tristesa i de preocupació» per als qui, com ella, creien «conquerits molts drets en matèria d’immigració, d’igualtat i d’arquitectura de l’Estat de les autonomies».

També ha responsabilitzat Feijóo el ministre de Cultura, Miquel Iceta, durant una roda de premsa al costat del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, per informar dels avenços de la Comissió Interministerial per al Desenvolupament de l’Estatut de l’Artista.

Segons el parer d’Iceta, el PP «no només continua sent el mateix», sinó que «aprofundeix la seva relació amb Vox» a l’incorporar per primera vegada l’extrema dreta a un govern.

Iceta ho veu «un grandíssim error» que agreuja «la deriva ultramuntana del PP» i adverteix: «Si algú pensava que els canvis en la direcció del PP suposarien alguna millora, els fets han vingut a desmentir-ho de forma ràpida i contundent».

A continuació Escrivá s’ha mostrat «totalment d’acord» amb Iceta i ha recordat que als representants de Vox en el Congrés i en el Senat els ha «sentit coses» referides especialment a la immigració que «generen inquietud i preocupació».

En aquest sentit ha assenyalat Escrivá que a Alemanya i altres països europeus els partits conservadors no arriben a acords amb partits que com Vox defensen consignes «racistes».

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, també culpa en un tuit el president de la Xunta de Galícia i precandidat a presidir el PP: «40 anys després l’extrema dreta torna als governs de la mà de Feijóo».

«Ens venien un nou PP, però no», ha apuntat Rodríguez en un tuit amb l’etiqueta #PactodelaVergüenza en el qual ha advertit: «Estarem vigilant perquè no hi hagi retrocessos en els drets i llibertats dels castellans i lleonesos».

Notícies relacionades

Una altra ministra, la de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha opinat que amb el pacte entre PP i Vox «el bloc de dretes s'aferma a Castella i Lleó». 

«Després de mesos de competició per la política de l’insult, l’odi i la inseguretat social, PP i Vox demostren amb aquest acord que són indistingibles», ha afegit la també secretària general de Podem en un tuit en què també reclama que «el bloc democràtic ha de lluitar perquè no arribin al Govern de l’Estat».