Baròmetre del Gesop

Sondeig: Sánchez aprova per la resposta a la guerra d’Ucraïna però suspèn per la pujada de preus

  • Enquesta sobre eleccions generals: l’‘efecte Feijóo’ acosta el PP a un Govern amb Vox

  • Núñez Feijóo supera Díaz i Sánchez en valoració i preferències

  • PERFIL MULTIMÈDIA | Alberto Núñez Feijóo: l’home que sabia esperar, per Antón Losada

Sondeig: Sánchez aprova per la resposta a la guerra d’Ucraïna però suspèn per la pujada de preus

EFE / FERNANDO ALVARADO

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’aterratge d’Alberto Núñez Feijóo a la política nacional s’ha sumat un altre factor advers per al Govern del PSOE i Unides Podem: el còctel explosiu de malestar social provocat pels efectes econòmics de la invasió russa d’Ucraïna. Les vagues de transportistes i les mesures contra les pujades dels preus de l’energia i els carburants impedeixen a l’Executiu millorar les valoracions de la seva gestió entre els espanyols.

La meitat de la ciutadania continua suspenent l’actuació del Gabinet de Pedro Sánchez, i encara que aquesta percepció general no ha empitjorat respecte a dos mesos enrere, sí que ha crescut el pessimisme de cara al futur sobre la situació del país. Segons el Baròmetre Polític d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per al grup Prensa Ibérica, fins i tot una quarta part dels votants del PSOE i d’Unides Podem critiquen la gestió del Govern.

Quant als esdeveniments dels últims mesos, la gestió de Sánchez només arriba a l’aprovat en la resposta política a la guerra a Ucraïna: el 37,3% opina que ha sigut bona o molt bona; el 23,8% creu que ha sigut dolenta o molt dolenta, i a un 32,2% no li ha semblat ni bona ni dolenta.

A aquesta última percepció (ni bé ni malament) s’apunten la majoria de votants de tots els partits, fins i tot els d’Unides Podem i a excepció dels electorats del PSOE i, curiosament, també del PP, que majoritàriament recolzen Sánchez en aquesta qüestió.

L’opinió canvia radicalment quan el Gesop pregunta per les conseqüències econòmiques de la guerra. Vuit de cada 10 sondejats suspenen el Govern per les mesures per pal·liar les pujades de preus, que només un de cada 10 veu acceptables.

Dos terços dels votants del PSOE i una proporció similar dels d’Unides Podem també reproven el pla econòmic de l’Executiu, que inclou la bonificació de 20 cèntims per litre de gasolina i el límit del 2% a la pujada dels lloguers. L’electorat menys crític amb aquestes mesures és el de Més País. I per edats, el suspens per la urpada a la butxaca es fa més clamorós a les franges més joves.

El principal focus de malestar en els últims mesos ha sigut al sector del transport, vagues incloses. Al 54,2% d’espanyols tampoc els ha agradat com ha actuat el Govern en aquesta crisi, tot i que en aquest cas els aprovats arriben al 27,4%.

Només hi ha més avals que crítiques entre els votants morats, perquè quatre de cada 10 electors socialistes reproven la resposta de Sánchez, que a més de la bonificació per litre de combustible, ha promès 450 milions en ajudes directes al sector.

La guinda de l’enuig social amb l’Executiu ha sigut el gir respecte al Marroc i el Sàhara. El suport al pla autonomista alauita per al territori ocupat obté el rebuig del 56,5% dels espanyols i l’aval de tot just el 10%.

Cap electorat aprova el Govern en aquest assumpte i el suspens el secunden fins a un de cada tres votants del PSOE i dos de cada tres d’Unides Podem.

Notícies relacionades

Pensant en els pròxims dos anys, el 62,6% dels espanyols es mostren pessimistes sobre la situació del país, nou punts més que el febrer passat. Per contra, els optimistes (33,2%) han caigut vuit punts.

A aquest pessimisme també contribueix el fet que dos de cada tres espanyols pensin que un Govern del PP en la situació actual ho faria igual o pitjor que els socialistes i els morats, i que només el 21% opini que Feijóo capejaria millor el temporal. La confiança en la gestió dels populars és majoritària només entre els votants del PP i de Vox.

Fitxa tècnica