Primera volta

Els polítics espanyols reaccionen als resultats de les eleccions franceses

El temor d’una victòria de Le Pen ha marcat els missatges dels dirigents en les xarxes socials

Els polítics espanyols reaccionen als resultats de les eleccions franceses
2
Es llegeix en minuts

L’avanç de l’extrema dreta en les eleccions presidencials franceses ha concitat aquesta nit algunes de les primeres reaccions polítiques a Espanya, que han comparat l’accés al poder de l’oposició a França i el pacte del PP i Vox per governar a Castella i Lleó.

Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen repetiran en la segona volta de les eleccions presidencials franceses el seu duel del 2017, després que la primera ronda d’aquest diumenge deixés el president sortint amb un marge d’avantatge una mica més gran del que s’havia previst en les enquestes.

La vice presidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat aquesta nit en les xarxes socials que «és una pèssima notícia que l’extrema dreta pugui guanyar les eleccions presidencials a França».

«Confio que el poble francès defensarà la democràcia amb el seu vot el 24 d’abril. Cal plantejar un horitzó d’esperança i reconstruir la societat per aïllar l’odi», ha escrit Díaz a Twitter.

Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés, ha comentat: «10/4/2022. França. La dreta anuncia un cordó sanitari a l’extrema dreta després dels resultats electorals. 11/4/2022. Espanya. A Castella i Lleó s’investirà el primer govern autonòmic del PP i Vox després de setmanes de negociació. I després que per què parlem de Franco».

En la mateixa línia s’ha pronunciat l’exministre socialista José Luis Ábalos, actualment diputat del PSOE i president de la Comissió d’Interior del Congrés.

«A França —ha dit Ábalos—, els partits democràtics ho tenen clar. Els socialistes, ecologistes i conservadors fan una crida als seus votants perquè votin a Macron en la segona volta. És una qüestió de defensa de les llibertats. A Espanya, demà Mañueco consuma el seu pacte amb Vox».

Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, ha donat l’enhorabona al president francès Emmanuel Macron «per la seva clara victòria en la primera volta de les presidencials franceses, que tant de bo es confirmi en la segona».

«Gran altura de mires dels conservadors i dels socialistes donant-li el seu recolzament perquè venci l’extremisme. Això és sentit d’Estat», ha remarcat Arrimadas.

Notícies relacionades

Ione Belarra, secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, ha felicitat en canvi el líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon pel seu resultat en les eleccions, amb un 20,37% de les paperetes.

«El seu recolzament constitueix un gran bloc de resistència en defensa dels drets socials i la democràcia que serà l’única alternativa real al neoliberalisme i a l’extrema dreta. Des de Podem, al vostre costat», ha escrit Belarra en les xarxes socials.