Acte del PSOE a Madrid

Sánchez renya el PP pels últims escàndols de corrupció: «Que no hi torni»

  • El president del Govern acusa Feijóo de voler «debilitar» l’Estat del benestar amb la seva proposta de baixada d’impostos

Sánchez renya el PP pels últims escàndols de corrupció: «Que no hi torni»

EFE

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez veu risc que el PP torni a caure pel pendent corrupte. En la seva primera menció als recents escàndols del principal partit de l’oposició, just en el moment que Alberto Núñez Feijóo ha agafat les regnes del partit després de forçar la dimissió de Pablo Casado, aquest dissabte el president del Govern ha renyat els populars. «A la dreta li demano que no hi torni. S’ha de ser implacable contra la corrupció», ha dit Sánchez durant un acte del PSOE celebrat al centre de Madrid. «Veient el que estan fent altres governs del PP en altres àmbits de l’Administració, encara bo que el PSOE està governant Espanya», ha insistit. 

L’ombra dels draps bruts ha tornat a planar aquests dies sobre el PP. Hi ha una nova condemna, la tercera, per la ‘Gürtel’, amb la sentència de l’Audiència Nacional de divendres passat, que obliga els conservadors a pagar 204.000 euros per fer servir comissions de la trama per actes electorals. I hi ha, sobretot, un cas més recent, acabat de destapar, que afecta l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida

La Fiscalia Anticorrupció es va querellar dimecres passat contra Luis Medina i Alberto Luceño, que el març del 2020, mentre a Madrid morien diàriament 300 persones per covid, van cobrar una comissió de gairebé 6 milions per la venda de material sanitari a l’ajuntament de la capital per 15,8 milions d’euros. Amb aquests diners es van comprar 12 cotxes d’altíssima gamma (un Ferrari, un Aston Martin, un Lamborghini...), rellotges Rolex, un iot, un pis valorat en un milió d’euros i estades en hotels de luxe. El contacte que va fer possible aquest escàndol, segons el ministeri públic, va ser Carlos Martínez-Almeida, cosí de l’alcalde, amb qui a més l’uneix una estreta amistat

La reunió a la Moncloa

Mentre es coneixien totes aquestes dades, Sánchez es va reunir dijous passat a la Moncloa amb Feijóo, durant una trobada en què hi va haver algun avanç, al tornar a plantejar-se la renovació del Consell General del Poder Judicial, bloquejada des de fa tres anys i mig, però que també va servir per plasmar la seva distància en política econòmica, a l’exigir el nou líder del PP una baixada d’impostos com a condició indispensable per donar suport al decret per fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

Una rebaixa fiscal d’aquest tipus, li ha contestat Sánchez aquest dissabte, implicaria «debilitar l’Estat del benestar» en un moment especialment delicat, amb Espanya començant a sortir de la pandèmia del coronavirus i alhora castigada per la crisi que ha provocat la invasió russa.

Notícies relacionades

«Ara que parlen molt de baixada d’impostos, i resulta curiós que només parlin de baixada quan són a l’oposició, vull dir que quina enorme lliçó ens ha donat la pandèmia de ser conscients que sols, per molt ric que siguis, no som capaços de fer front a un virus que ni tan sols veiem. L’única oportunitat deriva d’anar tots junts, de fer un esforç col·lectiu per enfortir la sanitat, la ciència, l’educació, les pensions, la dependència i l’ingrés mínim vital», ha assenyalat el cap de l’Executiu, que també s’ha aturat breument en les eleccions de França, que aquest diumenge celebren la primera volta, amb la ultradretana Marine Le Pen disputant-se el primer lloc de les enquestes amb l’actual president, Emmanuel Macron.

Sánchez ha lligat la líder del Front Nacional amb Vox, a causa dels llaços que uneixen els dos partits, i també amb Vladímir Putin, pels missatges en contra de la UE per part de les dues forces d’extrema dreta. «Els enemics d’Europa no només són a Moscou. Són a París, on hi ha eleccions demà a França. I són aquí, a Madrid. La pregunta és Europa o la ultradreta», ha acabat dient el president del Govern, aprofitant aquesta última reflexió per fer una nova petició a Feijóo, que intenta mostrar un perfil més moderat que el de Casado. «Tant de bo la dreta espanyola, amb aquest canvi de lideratge, miri més cap a la dreta europea i menys cap a la ultradreta europea», li ha dit al líder del PP.