Investigació

Anticorrupció investiga comissions en contractes de compra de material sanitari per la funerària municipal de Madrid

Dilluns es reunirà de manera extraordinària el Consell d’Administració de l’empresa municipal, que afirma que les licitacions van ser analitzades per tots els grups polítics

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Madrid ha confirmat aquest divendres que la Fiscalia Anticorrupció està investigant tres contractes licitats per l’empresa municipal Funeraria per comprar material sanitari a l’inici de la pandèmia. Segons informa elDiario.es, s’investiguen presumptes comissions milionàries que, segons sembla, van obtenir dos empresaris que van fer d’intermediaris en l’operació, uns dels quals és Luis Medina Abascal, fill del duc de Feria i Naty Abascal.

El mateix Consistori apunta que les diligències s’han obert per «indicis de falsedat documental, delicte fiscal i blanqueig de capitals en la intervenció dels dos mitjancers» en un contracte amb l’Administració, i afegeix que això no vol dir que s’estigui investigant l’Ajuntament de Madrid.

Els contractes que està analitzant Anticorrupció, segons informen fonts municipals, van ser aprovats en el Consell d’Administració de l’empresa municipal de Funeraria per unanimitat de tots els grups polítics. Dos d’aquest contractes es van abonar en la seva totalitat i en un tercer, relatiu als guants, es va tornar part del que s’havia pagat perquè no eren el model acordat en la compra.

Un dels tres contractes a què es fa referència es va adjudicar per 6,6 milions de dòlars (5,9 milions d’euros) per adquirir 1 milió de mascaretes FFP2/ KN95 —s’hi va incloure una donació de 183.000 unitats de les mateixes característiques—, segons les mateixes fonts. 

Un segon contracte es va concedir per 4,8 milions de dòlars (4,3 milions de euros) per adquirir 250.000 tests, i el tercer, també per 5 milions de dòlars (4,5 milions d’euros), per comprar 2,5 milions de parells de guants. D’aquesta quantitat es van tornar a l’Ajuntament 4 milions de dòlars (3,6 milions d’euros) perquè no reunien les característiques requerides. «En total es van pagar 12,3 milions de dòlars a l’empresa LENO», apunten fonts del Consistori madrileny.

Reunió urgent amb Funeraria

Fonts de l’Ajuntament de Madrid han explicat que el pròxim dilluns es reunirà de manera extraordinària el Consell d’Administració de Funeraria per analitzar les informacions publicades, però insisteixen que tots els contractes investigats van ser analitzats i aprovats per tots els grups polítics. 

El Consell d’Administració està presidit per Inmaculada Sanz, delegada de l’Àrea de Govern de Portaveu, Seguretat i Emergències, i en són consellers tant coordinadors de diverses àrees com un regidor per cada grup de l’oposició.

Fonts de l’administració al front de la qual està José Luis Martínez-Almeida afegeixen que són els primers interessats a conèixer si s’ha produït algun delicte amb els aquests contractes. «Per aquesta raó, s’està prestant la màxima col·laboració amb la justícia i es continuarà fent fins que s’aclareixin tots els fets», afirmen. 

Ja hi ha hagut declaracions

Per això, des de l’Ajuntament s’ha remès al fiscal Luis Rodríguez Sol, que és al capdavant de les investigacions, segons el digital, tota la documentació requerida, com ara contractes, correus i, fins i tot, missatges via WhatsApp. Un càrrec de l’Ajuntament de Madrid ha declarat en qualitat de testimoni per l’adjudicació dels tres contractes de material sanitari en l’època més dura de la pandèmia, el març del 2020. 

Notícies relacionades

Entre el març i el juliol del 2020 es van fer 59 contractes d’emergència per adquirir material per als empleats municipals, tots, remesos al Tribunal de Comptes. A més, tots els contractes d’emergències de la covid també han sigut remesos al Tribunal de Comptes.

Si la investigació de la Fiscalia conclou que es va cometre un delicte que va suposar un perjudici per a les arques municipals, l’Ajuntament de Madrid estudiarà la manera de personar-se com a acusació com a possible perjudicat, assenyalen les fonts consultades.