Dia Internacional de la Visibilitat Trans

Irene Montero denuncia que el CGPJ incompleix la legislació amb el retard de la llei trans

La ministra d’Igualtat reconeix que «en moltes ocasions les institucions han donat l’esquena» a les persones transsexuals i diu que que la tramitació d’aquesta llei és l’«única» manera de garantir els drets d’aquest col·lectiu

Irene Montero denuncia que el CGPJ incompleix la legislació amb el retard de la llei trans
2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha mostrat la seva preocupació per l’«incompliment de la legislació» per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pel retard de l’informe preceptiu sobre l’avantprojecte de la llei trans, «que hauria d’haver emès el gener passat».

Ho ha dit aquest dijous en la I trobada estatal de persones trans, celebrada al Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat Trans, on també ha criticat al Consell Fiscal el «considerat retard» en la redacció de l’informe.

«Anem tard i en soc molt conscient. Per això em comprometo a què la llei trans arribi al Parlament en aquest període de sessions perquè es pugui debatre i incorporar tot el que li falta a l’avantprojecte», ha indicat Montero.

La ministra ha admès que «en moltes ocasions les institucions han donat l’esquena» a les persones transsexuals, però que ara els seus drets han d’estar en el centre de les polítiques públiques.

«Val la pena i és la nostra obligació legislar per al 0,1 per cent de la població, perquè això significa ampliar els drets i fer millor el nostre país», ha afegit.

Garantir els drets del col·lectiu

També ha ressaltat que la tramitació de la llei trans és l’«única» manera de garantir els drets d’aquest col·lectiu i que en depèn que les persones transsexuals «puguin ser qui són».

La ministra ha assenyalat que la societat espanyola és un «referent» en la lluita pels drets LGTBI i que la llei trans és una de les mesures més valorades del conjunt de les propostes legislatives del Govern.

La directora general de Diversitat Sexual i Drets LGBT, Boti García, també ha demanat més celeritat als òrgans constitucionals en la tramitació de la llei trans, ja que considera que estan «desatenent les reiterades peticions d’urgència i incomplint els terminis establerts per la llei».

Duplicar esforços

García ha manifestat que «tot i que pot ser que estiguem davant una crisi econòmica», no es pot utilitzar com excusa per retardar drets i polítiques d’igualtat.

«Hem de duplicar l’esforç per aconseguir que aquestes polítiques aportin les eines perquè totes les persones desprotegides, sobretot les trans, puguin afrontar aquest context en igualtat de condicions», ha dit.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’activista i presidenta de la Federació Plataforma Trans, Mar Cambrollé, ha insistit que aquesta trobada ha de servir per enfocar la lluita trans des d’una perspectiva positiva.

«No volem reivindicar des de la pena i la compassió, si no mostrant que és possible que les persones trans tinguin parella, facin esport o puguin estudiar», ha apuntat.