Primera volta

Els militants recolzen sense fissures Feijóo i l’operació per fer fora Casado

36.781 afiliats recolzen el dirigent gallec, únic candidat que s’ha presentat a les primàries

Els militants recolzen sense fissures Feijóo i l’operació per fer fora Casado

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Segones primàries de la història del PP i no podien ser més anodines. Tot i que beneïda rutina, deuen pensar els dirigents del partit després del traumàtic mes de febrer que van viure amb l’enfonsament de la cúpula de Pablo Casado. Aquest dilluns, es va celebrar la primera volta per elegir el nou líder del partit, que serà Alberto Núñez Feijóo, perquè és l’únic candidat en aquesta carrera. Es van registrar 41.681 afiliats per poder votar i al final ho van fer 36.781.

¿Quin percentatge suposa aquesta xifra entre els militants totals que té el partit? Es desconeix, ja que el PP no facilita un nombre oficial d’afiliats i es remet a la xifra de 700.000, en els quals inclou també els simpatitzants, que no paguen quota. Ni Casado ni Mariano Rajoy van actualitzar una llista amb la qual es podria veure el veritable múscul de la formació després de la irrupció del seu competidor Vox fa ja tres anys i mig.

Feijóo va descartar participar en la votació, per cedir el protagonisme a la militància. Casado, encara president dels populars, sí que ho va fer. Hi va haver foto, però no paraules. El líder conservador és de sortida i, malgrat mantenir el càrrec fins al congrés de Sevilla de l’1-2 d’abril, està mantenint un perfil molt baix.

Els presidents autonòmics, ja tinguessin comandament a la plaça o no, i alts càrrecs del PP van aprofitar el moment de la votació a les seus de tot Espanya per destacar la figura del polític gallec i dir el que n’esperen. Un dels més matiners va ser l’alcalde de Madrid, José LuisMartínez-Almeida, que va anar a la seu del districte de Tetuan, al centre. Almeida va demanar als afiliats que acudissin a votar «a mostrar el seu recolzament i carinyo a Feijóo».

Notícies relacionades

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, va destacar la «pau» que ha portat ja a les files conservadores el candidat, del qual va dir que no ha de demostrar «la seva vàlua», perquè ja «ho ha sigut tot» en política i que ha aconseguit «grans majories absolutes». Quatre, per ser concrets. Totes a Galícia. Per a Ayuso, «aquesta tranquil·litat i aquesta seguretat en si mateix és bàsica», tot i que ella sap que aquestes aptituds les podrà mantenir amb més facilitat depenent de la seva pròpia actitud. La dirigent madrilenya ja li va llegir la cartilla la setmana passada a Feijóo en el primer acte que van protagonitzar junts, quan el va avisar que el PP de Madrid no està per a «tonteries» ni per aguantar «imposicions».

«Alberto [Núñez Feijóo] representa un futur esperançador no només per als militants del PP sinó també per a Espanya», va declarar Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia i polític clau en la peça amb el líder gallec i Ayuso per descavalcar l’actual direcció. Per al president de la Regió de Múrcia i del partit allà, Fernando López Miras, el seu homòleg gallec «ha reil·lusionat» el partit després del xoc entre Casado i Ayuso, una crisi que ha donat per superada.