Davant les càmeres

Sánchez i Biden se saluden breument en el Consell Europeu

  • Els dos mandataris s’estrenyen la mà i xerren uns segons amb Charles Michel i els primers ministres de Xipre, Eslovàquia, Suècia i Txèquia

  • Sánchez i Biden van coincidir al matí en la cimera de l’OTAN, també a Brussel·les. El líder nord-americà visitarà Espanya al juny

Sánchez i Biden se saluden breument en el Consell Europeu

EFE / EPA / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquest cop la Moncloa no va repetir l’error del passat. El que va cometre fa gairebé un any, quan va anticipar una trobada de Pedro Sánchez amb el president nord-americà, Joe Biden, en la cimera de l’OTAN, a Brussel·les, i la cosa va quedar amb prou feines en un passeig junts de menys d’un minut. Aquest dijous, els dos mandataris es van tornar a trobar davant les càmeres molt breument, però l’equip del socialista no va avançar res als mitjans.

Els reporters gràfics van poder recollir la breu salutació de Sánchez i Biden a la tarda, a l’edifici Justus Lipsius de la capital comunitària, el que acull el Consell Europeu, tot i que tots dos havien coincidit al matí en la cimera extraordinària de l’Aliança, també a Brussel·les. El president nord-americà, de fet, va enllaçar tres cites: la de l’Aliança Atlàntica, la del G-7 –del qual Espanya no forma part– i la del Consell, al que va arribar passades les set de la tarda. En les imatges prèvies a la reunió de Biden amb els líders dels Vint-i-set va ser quan les càmeres van captar la breu trobada amb Sánchez.

Biden va accedir a la sala del Consell i va anar saludant els caps d’Estat i Govern, a soles o en grup. Sánchez ja era a la seva taula, la que ocupa en la cimera i, al veure el mandatari nord-americà, es va acostar al petit grup que s’havia format al seu voltant. Biden li va estrènyer la mà i la conversa va seguir. Hi van participar, a més de Sánchez, el president del Consell Europeu, el belga Charles Michel, i els primers ministres de la República Txeca, Petr Fiala; Suècia, Magdalena Andersson; Xipre, Nicos Anastasiades, i Eslovàquia, Eduard Heger. Després s’hi va afegir el president francès i de torn de la UE, Emmanuel Macron.

Notícies relacionades

Des de la delegació espanyola no van oferir cap detall de la conversa informal amb Biden, perquè els líders es van reunir a continuació amb ell sols i sense mòbil. El contacte, en tot cas, no estava previst. Al matí, a l’OTAN, els dos mandataris eren a la foto de família (no junts, per protocol) i van compartir la cimera posterior a porta tancada. El president nord-americà visitarà Espanya per primera vegada a finals de juny, en la cimera de l’Aliança que s’organitzarà a Madrid.

L’any passat, la Moncloa havia venut per endavant, amb so de bombo i platerets, la trobada de Sánchez i Biden, que al final es va reduir a un passeig entre tots dos curtíssim, que era el que realment havien pactat els equips de tots dos. Però la sensació de ridícul que es va estendre, difícilment esmenada per l’Executiu, va servir de lliçó de cara al futur. I va ser una de les raons que van explicar la caiguda del cap de Gabinet de Sánchez, Iván Redondo. Des d’aleshores, la pregunta de quan hi hauria una reunió amb el líder nord-americà ha sigut recurrent. Dins l’Executiu insisteixen que les relacions amb els EUA són «fluides» en tots els àmbits, i que no hi ha cap problema entre els dos països. La retirada de l’Afganistan, l’estiu passat, i ara la guerra d’Ucraïna, incideixen, no han fet més que enfortir els vincles entre Madrid i Washington, entre la UE i l’Aliança Atlàntica.