Discriminació

Ampli suport del Congrés a l’ampliació dels permisos per naixement de famílies monoparentals

La Cambra baixa treballarà en una llei perquè pares i mares que crien sols puguin disfrutar de 26 setmanes de permís

Ampli suport del Congrés a l’ampliació dels permisos per naixement de famílies monoparentals
2
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats vol que s’ampliïn els permisos per naixement i adopció de pares i mares que crien sols. Aquest dijous, una amplísima majoria de l’hemicicle (323 vots a favor i dues abstencions) ha recolzat la presa en consideració de la proposició de llei del grup parlamentari popular per ampliar a 26 setmanes els permisos per naixement i adopció de les famílies monoparentals.

La Cambra baixa assumeix així una de les principals demandes d’aquest col·lectiu, que constitueix el 10% de les famílies espanyoles. En l’actualitat, els permisos per naixement i adopció per a aquestes famílies són de 16 setmanes, davant les 26 que poden disfrutar les famílies biparentals, una «clara situació de desavantatge i una discriminació», segons el PP.

Els grups parlamentaris treballaran en un text que proposa, de partida, la modificació legal de l’Estatut dels Treballadors i de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic per a l’ampliació dels permisos al considerar que aquest temps per a pares i mares «ha de fixar-se també en l’interès dels fills» per garantir-los «un desenvolupament saludable en el terreny físic i en l’emocional». 

A més d’una discriminació per model de família, aquesta mesura afecta amb especial incidència les mares soles, ja que han d’incorporar-se a les 16 setmanes al seu lloc de treball i solen tenir menys possibilitats econòmiques per fer front al pagament d’una escola infantil o d’una cuidadora.

Aquesta discriminació respecte a les famílies biparentals ha fet que diversos jutjats i tribunals hagin decretat l’acumulació de dos permisos en la persona que està al capdavant d’una família monoparental. I el Govern ha manifestat ser conscient d’aquesta injusta situació.

Notícies relacionades

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va reconèixer que constitueix un «problema d’equitat» i es va comprometre a estudiar una solució respecte a això. Per la seva banda, el Ministeri de Drets Socials va indicar al desembre que revertirà aquesta injustícia en la seva futura llei de diversitat familiar, en la qual no només s’augmentaran els permisos de les famílies monoparentals, sinó que es podran estendre a familiars de segon grau de consanguinitat i convivents que es comprometin amb la criança. Malgrat aquests plans de l’Executiu, tant el PSOE com UP han recolzat la presa en consideració de la llei proposada pels populars.

A Espanya, una de cada deu famílies és monoparental: gairebé dos milions. La gran majoria, el 81%, té una dona al capdavant. Es tracta d’un col·lectiu que pateix precarietat i múltiples discriminacions: en vivenda, en ocupació i en permisos de naixement o adopció.