L’organització del congrés

El PP ha de decidir si voten els afiliats en cas que només es presenti Feijóo

Els estatuts obliguen que els compromissaris es pronunciïn, però donen marge a treure l’urna dels militants si hi ha candidat únic

El PP ha de decidir si voten els afiliats en cas que només es presenti Feijóo
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El 2018, en la primera volta de les primàries del PP, en què van votar els afiliats, Soraya Sáenz de Santamaría va guanyar i Pablo Casado va quedar just darrere seu. Tots dos van passar a la votació definitiva que es va fer dies després: la dels compromissaris, els representants que elegeixen els afiliats. En aquesta ronda final, entre les aliances anti Sáenz de Santamaría i la campanya que va coordinar Teodoro García Egea, Casado es va imposar a l’exvicepresidenta i es va convertir en president del PP.

Era la primera vegada que els afiliats del PP es manifestaven obertament sobre qui volien que fos el seu líder entre sis candidats (també s’hi van presentar María Dolores de Cospedal, José Manuel García Margallo, José Ramón García Hernández i Elio Cabanes). Ni José María Aznar ni Mariano Rajoy havien passat aquesta prova. Ara, el partit conservador s’enfronta de nou a un nou congrés obert, però es pot donar el cas que només s’hi presenti el ja sabut, Alberto Núñez Feijóo. Qualsevol militant, al corrent del pagament de les quotes, pot fer el pas si aporta 100 avals de companys. Té de marge per fer-ho fins dimecres a les vuit de la tarda.

Segons fonts del PP, el comitè organitzador del congrés, presidit per Esteban González Pons, haurà de decidir si manté les dues voltes de votacions en cas que només hi hagi Feijóo de candidat. Aquestes fonts apunten que els estatuts obliguen que els compromissaris votin, però donen marge a treure l’urna dels militants en cas que només hi hagi un aspirant.

El procés

A falta de saber si algú més s’hi anima, el comitè organitzador proclamarà el candidat o candidats dijous, 10. Serà el dia en què se sabrà si Feijóo té contrincants o no.

Divendres, 11, començaran els 10 dies de campanya oficial. La voluntat de Feijóo és acudir a totes les comunitats autònomes. El dilluns 21 és la data de la primera ronda i el torn dels afiliats. Segons la informació del PP, per ara no saben si hi haurà dues urnes (una per elegir el líder i una altra per als compromissaris) o només una (per votar els compromissaris). Perquè, com a mínim, els afiliats aquell dia hauran d’elegir els seus compromissaris, que seran els que votin ja el divendres 1 d’abril a Sevilla el futur president del PP.

Notícies relacionades

El partit es reunirà a la ciutat andalusa els dies 1 i 2 en un conclave amb què es vol prémer el botó de «reinici» per recuperar el pols a la formació després de la greu crisi interna protagonitzada per Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso. Feijóo, amb tota probabilitat, serà proclamat el divendres 1 a la tarda com a líder dels conservadors.

Al congrés s’hissarà la bandera d’Ucraïna com a «símbol de la lluita per la llibertat».