Com a alcalde de Trujillo

La fiscalia del Suprem veu prevaricació i malversació en els pagaments del diputat del PP Alberto Casero

  • Es va fer conegut quan es va equivocar al votar a favor de la reforma laboral del Govern, en contra del criteri del seu partit

  • Entre els contractes que va fer al marge dels òrgans municipals figura un amb un psicòleg per violència masclista

La fiscalia del Suprem veu prevaricació i malversació en els pagaments del diputat del PP Alberto Casero
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

La Fiscalia del Tribunal Suprem veu suficients indicis que el diputat del PP Alberto Casero va poder cometre delictes de malversació i prevaricació per investigar-lo i jutjar-lo a l’alt tribunal per una sèrie de contractes que va signar en nom de l’Ajuntament de Trujillo (Càceres) com a alcalde del municipi, al marge dels òrgans municipals competents.

Casero, que malauradament va sortir de l’anonimat a l’haver-se equivocat al votar la reforma laboral del Govern a la qual s’oposava el seu partit, és aforat i per tant només pot ser investigat i jutjat pel Suprem. Per això la jutge que el va investigar a Trujillo va elevar una exposició raonada a l’alt tribunal que ara ha sigut recolzada pel ministeri públic.

En un informe de cinc pàgines al qual ha tingut accés aquest diari, un dels col·laboradors més estrets de l’exsecretari general del PP Teodoro García Egea que actuava com el seu encarregat d’organització, es va saltar tots els òrgans competents municipals per fer contractes municipals i ni tan sols els va arribar a pagar del tot.

Psicòlegs i fires

La fiscalia li atribueix haver contractat, el 3 de març de 2017, Pablo Bonilla com a psicòleg per assistir dones víctimes de violència de gènere, servei pel qual va cobrar quatre factures per valor 6.120 euros. El 29 d’agost d’aquell any, Casero va firmar amb ell un contracte menor per valor de 18.000 euros anuals.

«Tot això ho va realitzar Casero sense informar ni aportar a l’ajuntament el contracte subscrit, ni es va instruir expedient de contractació ni es va obtenir informe de l’òrgan de contractació sobre la necessitat del servei, ni es va aprovar la despesa». Tampoc consta que Bonilla realitzés els serveis pels quals va presentar factura, perquè a la Comissió de Violència de Gènere «no li consta cap actuació» per part d’aquesta persona.

Casero també va signar un conveni amb la Cambra de Comerç del Perú pel qual es comprometia a realitzar una aportació econòmica de 25.000 euros, sense informar els serveis econòmics ni jurídics del consistori ni donar còpia del conveni a l’interventor. Tot i que superava els 18.000 euros, xifra que obligava a ser licitat, no se li va donar publicitat ni va passar pel ple, ni tan sols hi va haver una resolució de l’alcaldia al respecte.

A més, Casero va acordar verbalment amb l’Associació Cultural Bon Vivant celebrar a Trujillo la gala ‘Pop Eye’ a canvi d’un patrocini institucional de 18.000 euros i no ho va comunicar a cap òrgan municipal ni va tramitar l’expedient corresponent. Amb el mateix sistema, el 2018 va firmar un conveni pel qual es va comprometre a aportar 9.000 euros.

El 9 de gener de 2018 va contractar Icaro Consultores en Comunicación per organitzar la fira del formatge per un import de 14.300 euros com a contracte menor. El procediment no va seguir els cursos habituals i va resultar inadequat, segons la nota d’objecció de l’interventor, perquè no podia seguir els tràmits d’un contracte menor. L’organització d’aquesta fira correspon a un consorci del qual forma part l’ajuntament.

Notícies relacionades

Dins de la fira internacional del formatge va firmar també un contracte amb Radio Interior per promocionar-la per un import superior als 15.000 euros i ser una prestació periòdica que es repeteix cada set anys.

La fiscalia assenyala que davant la negativa municipal a desemborsar les quantitats firmades per Casero, algunes d’aquestes empreses van portar l’Ajuntament de Trujillo als tribunals i va ser condemnat a saldar els deutes.