Malentès dialèctic

‘Fact check’: Borrell no es referia a Puigdemont quan va criticar els líders que «fugen amagats en un cotxe»

  • Sectors de l’independentisme van demanar la dimissió del cap de la diplomàcia europea per una suposada comparació que no era tal

‘Fact check’: Borrell no es referia a Puigdemont quan va criticar els líders que «fugen amagats en un cotxe»

EFE / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’independentisme català, sobretot el que orbita al voltant de Junts, es va indignar dilluns passat amb una de les seves grans bèsties negres, Josep Borrell, per unes declaracions seves sobre la guerra a Ucraïna. L’Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat va elogiar la valentia del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, perquè, va afirmar: «Gràcies a Déu, no és el tipus de líder que fuig amagat en un cotxe, sinó es queda allà resistint, i l’hem de recolzar».

La frase va començar a circular a les xarxes socials, on dirigents independentistes van interpretar el comentari de Borrell, exministre socialista d’Afers Exteriors, com una referència a la fugida de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Bèlgica el 2017, després de la declaració unilateral d’independència per part del Parlament. Segons aquesta versió, en aquells dies, el líder de Junts va esquivar la vigilància fins i tot dels mossos que li feien de guardaespatlles i va sortir d’Espanya ocult en un cotxe que conduïa un agent de la seva confiança.

Tot i que Puigdemont sempre ha negat aquesta versió, aquest dilluns va respondre a Borrell amb un fil de Twitter, i fins i tot el conseller d’Economia, Jaume Giró, va reclamar la dimissió del cap de la diplomàcia europea. També la portaveu de Junts, Elsa Artadi, i altres representants del partit van desqualificar l’exministre socialista per la seva comparació.

Notícies relacionades

No obstant, fonts de l’entorn de Borrell afirmen que la realitat és que l’alt representant de la UE no es referia a Puigdemont, sinó a l’expresident prorús d’Ucraïna Víktor Ianukóvitx, que va fugir del país el 22 de febrer del 2014 davant les massives protestes al carrer perquè renunciés al poder. De fet, el mateix Borrell ja va al·ludir a l’esmentat episodi dies abans de l’inici de la invasió russa, quan va assegurar que no era casual que Vladímir Putin iniciés la contesa coincidint amb el vuitè aniversari de la fugida de Ianukóvitx, com va recollir a Twitter Laurence Norman, periodista de ‘The Wall Street Journal’.

Les mateixes fonts pròximes a Borrell afegeixen que «Puigdemont i l’independentisme no són al centre d’aquest conflicte tan seriós que ens ocupa» i remarquen que qualsevol referència a l’expresident en una compareixença institucional per abordar la resposta de la UE a la invasió russa d’Ucraïna estaria fora de lloc.