Estima el recurs per una exigua majoria

El Tribunal de Comptes revoca el veto i admet ara els avals del Govern per cobrir les fiances de l’acció exterior

  • La decisió ha sigut adoptada per dos vots a un, a l’entendre que afecta el dret de defensa dels encausats

  • La resolució, que es donarà a conèixer en pròxims dies, té en compte que la norma en què es basen no està impugnada

El Tribunal de Comptes revoca el veto i admet ara els avals del Govern per cobrir les fiances de l’acció exterior
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal de Comptes ha revocat per la mínima la decisió de la delegada instructora del procediment obert per la responsabilitat comptable en la qual es va poder incórrer per l’acció exterior del Govern i ha acordat admetre els avals de l’Institut Català de Finances (ICF), utilitzats pels expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i altres ex alts càrrecs del Govern per cobrir els 5,4 milions d’euros que se’ls va imposar en concepte de liquidació provisional.

Fonts del tribunal han assenyalat a EL PERIÓDICO que la interlocutòria en la qual s’acorda estimar els recursos presentats per les defenses es coneixerà en els pròxims dies, perquè haurà de ser redactada de nou, ja que la ponència que portava a les deliberacions la consellera Rebeca Laliga ha decaigut, al no ser recolzada pels altres dos consellers que integren la Sala de Justícia que havia de revisar els recursos, Diego Íñiguez i Rosario García.

Laliga, que en l’última renovació de l’òrgan fiscalitzador va ser nomenada consellera a proposta del PP, era partidària de ratificar la decisió de la delegada instructora Esperanza García, que entenia impossible acceptar un aval públic per una acció que podia procedir d’una responsabilitat comptable, com tampoc podria ser-ho d’un delicte. Al quedar-se en minoria plasmarà els seus arguments en un vot particular.

Llei en vigor

La posició d’Íñiguez i García es basa que la llei amb la qual la Generalitat va habilitar els avals mai va ser recorreguda i per tant es troba en vigor, per la qual cosa el Tribunal de Comptes no pot rebutjar uns avals que en qualsevol cas hauran de ser tornats en cas de condemna definitiva.

Per arribar a aquest punt, prèviament els magistrats van entendre que els recursos presentats pels encausats havien de ser tramitats en funció de la llei reguladora de l’òrgan fiscalitzador, ja que afectaven el dret de defensa dels encausats, perquè en joc hi ha els seus béns i propietats, que es van posar com a garantia quan els avals van ser rebutjats.

De fet, tant Mas com el que va ser el seu conseller de Presidència, Francesc Homs, van intentar posar les seves vivendes com a aval. Estava pendent perquè l’embargament que se’ls va imposar per la condemna de la consulta del 9-N, el 2014, no es va aixecar fins fa unes setmanes.

Fora definitivament

D’altra banda, en una interlocutòria a què ha tingut accés aquest diari la consellera de comptes Elena Hernáez s’ha expulsat definitivament del procediment a l’Advocacia de l’Estat, la Generalitat, el Diplocat i l’entitat Advocats Catalans per la Constitució, ja que cap d’ells ha presentat escrit de demanda de responsabilitat comptable.

Notícies relacionades

De moment només ho ha fet Societat Civil Catalana que reclama 5,3 milions d’euros, tot i que a partir d’ara la fiscalia disposa de 20 dies per formalitzar la seva pròpia.

L’Advocacia de l’Estat va anunciar fins i tot abans que el procediment passés a aquesta fase intermèdia que es retiraria a l’entendre que l’única administració presumptament perjudicada per l’actuació dels encausats seria en el seu cas la Generalitat, per la qual cosa havien de ser els seus serveis jurídics els que es personessin si ho entenien convenient.

Temes:

Diplocat