Guerra a Ucraïna

Arriben els primers 106 espanyols evacuats d’Ucraïna

L’ambaixada i l’equip de geos es mantindran a Polònia per continuar prestant atenció a les persones que encara són a la zona

1
Es llegeix en minuts

Els 106 espanyols evacuats d’Ucraïna des de Cracòvia han aterrat a primera hora d’aquest dilluns a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, on han sigut rebuts pel ministre d’Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

Uns quaranta espanyols més han decidit quedar-se a Polònia –on van arribar en dos combois organitzats per l’ambaixada d’Espanya a Kíev– o tornar pels seus propis mitjans a Espanya, «perquè hi tenen família o perquè faran el viatge directament a altres punts d’Espanya i no han volgut utilitzar l’avió facilitat pel Govern», ha informat el titular d’Exteriors en declaracions als mitjans des de l’aeroport.

«És un dia de gran alleujament», ha expressat Albares, que ha pogut conversar amb alguns dels repatriats i ha lamentat els «casos de dolor i humans que queden enrere».

L’avió ha sigut contractat pel ministeri que dirigeix Albares i estava previst que hi viatgessin les 140 persones que van expressar a l’ambaixada d’Espanya la seva intenció de sortir del país i que estaven a Ucraïna després de les recomanacions d’abandonar el país.

Notícies relacionades

Això sí, l’ambaixadora, juntament amb el cònsol i l’equip de GEO desplaçat per a les tasques de seguretat que viatjaven al segon comboi, es quedaran a Polònia per continuar prestant l’atenció als espanyols que encara es troben a la zona.

En qualsevol cas, Exteriors assegura que per al centenar d’espanyols que voluntàriament han optat per quedar-se a Ucraïna, es mantindrà oberta la Sala de Crisi de la Divisió d’Emergència Consular, que s’ha reforçat amb una desena de diplomàtics i que atenen les línies telefòniques habilitades durant les 24 hores del dia al número +34910001249.