El debat sobre la fiscalitat

Les 5 claus de la reforma fiscal que planteja Unides Podem

  • La formació morada defensa un impost específic per a les fortunes que superin el milió d’euros

MADRID, 13/05/2021.- La ministra de Igualdad, Irene Montero (3i); la ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra (4i); la vicepresidenta tercera del Gobierno y ministra de Trabajo, Yolanda Díaz (c); el ministro de Universidades, Manuel Castells (3d); y el ministro de ministro de Consumo, Alberto Garzón (d), entre otros, en el patio del Congreso de los Diputados para reunirse con el Grupo parlamentario Unidas Podemos, este jueves en Madrid. EFE/ Zipi

MADRID, 13/05/2021.- La ministra de Igualdad, Irene Montero (3i); la ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra (4i); la vicepresidenta tercera del Gobierno y ministra de Trabajo, Yolanda Díaz (c); el ministro de Universidades, Manuel Castells (3d); y el ministro de ministro de Consumo, Alberto Garzón (d), entre otros, en el patio del Congreso de los Diputados para reunirse con el Grupo parlamentario Unidas Podemos, este jueves en Madrid. EFE/ Zipi / ZIPI/EFE (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem ha reprès la seva pressió al PSOE per posar en marxa una reforma fiscal. Fa dos anys que els morats es barallen amb els seus socis per implantar totes les mesures que es van recollir en l’acord de coalició i que suposaven gravar els patrimonis més alts. Fins al moment només han aconseguit dels socialistes passos tebis. Ara, a les portes que el Govern de coalició encari la reestructuració de la fiscalitat i amb la proposta de Foment del Treball sobre la taula, Unides Podem vol començar a marcar els marges de la negociació. Unes bases que el PSOE, de moment, rebutja.

Aquestes són les principals mesures de la reforma fiscal que planteja la formació morada.

Nou impost als rics

Entre les mesures més ambicioses hi ha la creació d’un nou impost a les grans fortunes per substituir l’actual tribut al patrimoni, que se centraria en les fortunes superiors a un milió d’euros, amb una exempció per vivenda habitual de 400.00 euros. Aquest nou impost que proposen no seria bonificable per les comunitats autònomes, per evitar casos com el de Madrid, i aniria des del 2% per als que superin el milió d’euros al 3,5% per a aquelles fortunes que superin els 100 milions. Aquesta mesura recaptaria, segons apunten, 10.000 milions d’euros, cosa que suposa un terç de l’increment que plantegen.

Apujar l’IRPF als rics

També insisteixen a elevar l’IRPF per a les rendes que superin els 120.000 euros. En el tram que va des d’aquesta xifra i fins als 150.000 volen incrementar tres punts, per arribar al 48%. El següent esglaó, fins als 300.000 euros, estaria gravat amb un 50%, davant el 45% actual. I les rendes superiors als 300.000 euros haurien d’abonar el 52%.

Energia

En plena pujada dels preus de l’energia, els morats també plantegen un recàrrec del 10% en l’impost de societats a les empreses elèctriques per un període mínim de cinc anys, amb possibilitat de pròrroga. Segons els seus càlculs, això suposaria uns 1.500 milions d’euros que anirien destinats a abaratir el preu de la llum.

Vivenda

També proposen gravar les vivendes buides per tal d’alimentar el mercat del lloguer i abaratir-ne els preus. Tot i que la futura llei de vivenda recull mecanismes perquè els ajuntaments incrementin l’IBI fins en un 150% als immobles desocupats, els morats assenyalen la necessitat de «mesures més ambicioses» que siguin d’aplicació a tot el territori. Així, recullen un impost de 5 euros per metre quadrat de vivenda buida. A escala estatal creuen que es podrien recaptar 1.700 milions d’euros.

Alimentació

Una altra de les mesures més ambicioses és posar en marxa un «impost sintètic que gravi la qualitat nutricional dels aliments». L’objectiu, desenvolupen, és penalitzar el consum d’aliments que resultin «nocius per a la salut». Com a exemple, sostenen que en els Pressupostos del 2021 s’incrementi del 10% al 21% l’IVA de les begudes ensucrades. Per contra, volen ampliar la llista d’aliments i begudes no alcohòliques amb tipus superreduït (4%) i incloure en aquest rang els productes d’higiene femenina i d’alimentació animal.