Al Congrés

Unides Podem mira d’«accelerar» el debat sobre la reforma fiscal entre els socis del Govern

  • Els morats convoquen ERC, el PNB, EH Bildu, el PDeCAT, Més País i Compromís a una jornada sobre fiscalitat i el PSOE rebutja acudir-hi

  • «No ens plantegem acabar la legislatura sense una reforma fiscal, seria un fracàs», assenyala Guijarro, secretari general del grup parlamentari

Unides Podem mira d’«accelerar» el debat sobre la reforma fiscal entre els socis del Govern

Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Rosa María Sánchez

Unides Podem vol imprimir velocitat al debat sobre la reforma fiscal. Després de dos anys de legislatura, el Govern de coalició no ha mogut fitxa en aquest assumpte a l’espera d’un informe encarregat pel Ministeri d’Hisenda i que prepara un comitè d’experts. S’espera que estigui a punt al febrer. Fins aleshores, res. Però els morats volen anar avançant feina amb els socis de l’Executiu en una jornada que celebraran demà per debatre sobre el model fiscal i a la qual no assistirà el PSOE. «Anem amb bastant retard. No ens plantegem acabar la legislatura sense una reforma fiscal, seria un fracàs», assenyala el secretari general del grup parlamentari d’Unides Podem, Txema Guijarro, en declaracions a aquest diari. La idea «no és tant marcar línia» als seus socis, «sinó anar accelerant el debat», afirma el també portaveu morat en la Comissió d’Hisenda.

La posada en marxa de la reforma fiscal ha sigut un dels principals eixos de fricció entre socialistes i morats des de la conformació del Govern. La formació de Yolanda Díaz va intentar introduir en els Pressupostos del 2021 algunes de les mesures que es van recollir en l’acord de coalició sobre aquesta matèria. El PSOE només va acceptar fer alguns passos (es va incrementar en 2 punts l’IRPF per a les rendes superiors a 300.000 euros). Aquest any Unides Podem ha presentat una esmena al projecte de comptes públics per al 2022 amb la intenció d’imposar una tributació mínima en Patrimoni i el gest no ha agradat en el Ministeri d’Hisenda. Tampoc la convocatòria d’aquestes jornades.

Centrar les propostes

Notícies relacionades

Unides Podem ha convidat ERC, el PNB, EH Bildu, el PDeCAT, Més País i Compromís a debatre sobre fiscalitat per anar concretant els detalls de futures polítiques. També el PSOE, però aquests han rebutjat assistir-hi. Guijarro reconeix «totalment» que l’absència dels socialistes resta utilitat a aquest fòrum. Tot i així, el dirigent morat reivindica que aquesta trobada, de la qual no s’espera un document de conclusions, «serveix també per indicar al comitè d’experts el context parlamentari que haurà d’absorbir les seves propostes». És a dir, qui haurà d’aprovar les reformes en el Congrés. «El Govern es recolza en l’esquerra o no hi haurà reforma fiscal. No existeix ja aquesta dreta civilitzada en què confia el PSOE», recalca Guijarro. El PP, Vox i Cs no han rebut invitació.

Les formacions de l’esquerra semblen coincidir en l’essència de la reforma fiscal, però els morats volen anar aterrant el debat en propostes definides. Establir quin és el camp de joc. L’objectiu, per tant, és també evitar que en el futur es paralitzi la reforma fiscal per falta de consens amb la resta de grups. El debat de la fiscalitat, remarca, és també necessari per encarar el nou sistema de finançament autonòmic, pendent des de fa anys i que comença a tractar-se ara. «Si una reforma fiscal no garanteix un nou sistema de redistribució a Espanya, haurem fracassat», adverteix. D’altra banda, explica que és imprescindible també per afrontar la transformació digital i econòmica, així com per fer un repartiment més equitatiu de la riquesa.