Lluita contra el terrorisme

Marlaska aprova un nou Pla Antiterrorista i nega que equipari «víctimes i botxins»

  • Recorda que obtenir dades «que afecten drets fonamentals» com les que se li van buscar a Díaz Ayuso només és legal «amb una resolució judicial»

El ministro de Interior, Fernando Grande-Marlaska, observa su teléfono móvil en una sesión plenaria en el Congreso de los Diputados.

El ministro de Interior, Fernando Grande-Marlaska, observa su teléfono móvil en una sesión plenaria en el Congreso de los Diputados.

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

No hi haurà lloc per a les descoordinacions i cops de colze entre forces de seguretat que es van produir en un primer moment de xoc després de l’explosió del xalet d’Alcanar i els atemptats de Barcelona i Cambrils. Un nou pla de Prevenció, Protecció i Respostes Antiterrorista presentat aquest dilluns pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, preveu ordre en la resposta policial, i deixa la coordinació en un primer moment «al cos competent al territori», en el cas de Catalunya els Mossos, i la Ertzaintza per a un cop terrorista a Euskadi.

En ple estat d’alerta antiterrorista 4, que de moment no es modifica, Interior ha estrenat el seu nou pla amb una nova versió que supera les modificacions que hi va anar incorporant el 2009 i el 2015 –des de la seva creació, en 2005– i incorpora les directrius de l’Estratègia contra el Terrorisme de la Unió Europea.

El pla centra la seva acció en les fases de prevenir, protegir, perseguir i respondre, entorn de les quals es reuneixen tots els seus objectius. Per a la prevenció, amb mesures d’augment de la vigilància i seguiment dels fenòmens d’autoradicalització dels anomenats «actors solitaris» i les cèl·lules del gihadisme.

Per a la protecció, mitjançant un augment de la vigilància d’objectius sensibles, amb especial incidència a parapetar els «equips físics de tecnologia de la informació sobre els quals descansa el funcionament dels serveis essencials», ha dit Marlaska.

En els dos punts agafa «especial rellevància», ha afirmat, la ciberseguretat, per les vies d’adoctrinament de radicals que serveixen les xarxes i per l’augment del risc aquests anys d’atacs cibernètics.

Policies integrals

Els altres dos objectius, perseguir i respondre, també tenen molt a veure amb la coordinació de les forces de seguretat. Grande-Marlaska ha recordat que les policies autonòmiques «no és que participin d’aquest pla, és que són seguretat, policies integrals».

Però l’àmbit és el que recull més novetats de la resposta. En cas d’atemptat terrorista, es reunirà una Mesa de Coordinació i una Mesa d’Avaluació de l’amenaça. El nou pla reforça el de Coordinació, per executar plans de resposta, mobilitzar recursos policials i activar el més aviat possible l’assistència a les víctimes.

A la Mesa de Coordinació s’asseuran la Secretaria d’Estat de Seguretat, la policia, la Guàrdia Civil, els Mossos, l’Ertzaintza, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el Centre Nacional de Protecció d’Infraestructures Crítiques, l’Oficina de Coordinació de Ciberseguretat, Institucions Penitenciàries, la Direcció General de Protecció Civil, la de Relacions Internacionals i Estrangeria i la de Recolzament a les Víctimes del Terrorisme.

Per aquest pla, al territori que sigui escenari d’un cop terrorista, es constituirà un Centre de Gestió de Crisi Territorial que funcionarà fins que les forces de seguretat localitzin i detinguin els autors de l’atemptat i s’estimi que el nivell d’amenaça ha baixat.

Recolzament a les víctimes

En resposta a una pregunta periodística, el ministre ha fet una referència vaga al suposat espionatge patit per Isabel Díaz Ayuso, recordant que l’obtenció de dades «que afecten drets fonamentals» només és possible «amb una resolució judicial si aquest camí és legal».

També ha tocat un altre assumpte calent, el de l’intercanvi de missatges entre Joseba Azkarraga, com a representant de presos d’ETA, i el secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz i la reacció que això ha suscitat a la dreta. «És mentida que equipari víctimes i botxins», ha dit amb rotunditat el ministre de l’Interior quan se li ha preguntat, en l’acte de presentació, per les acusacions que el Partit Popular i algunes associacions de víctimes del terrorisme li fan pel final de la política de dispersió de presos d’ETA.

Notícies relacionades

Marlaska ha recordat que ell és, de tots els titulars de la cartera, el que més s’ha reunit amb les víctimes, i que Interior informa puntualment els afectats per atemptats de cada moviment de presos que porta a terme.

Aquest nou pla antiterrorista, en principi amb vigència per a cinc anys, ha sigut presentat abans als portaveus dels grups parlamentaris amb espai a les Corts. No hi han acudit Vox, ni Esquerra ni EH-Bildu, però sí el PP.