Primer sondeig després de la crisi al PP

Els 8 clatellots a Sánchez i Casado de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions generals

  • La crisi al PP fa que Casado es desplomi

  • Els votants del PSOE recolzen la investidura de Mañueco per aïllar Vox

  • El PP i Vox, vasos comunicants

Els 8 clatellots a Sánchez i Casado de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions generals
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera enquesta sobre les eleccions generals després dels comicis de Castella i Lleó ha evidenciat que el Govern central i el principal partit de l’oposició tenen alguns motius per estar preocupats després de no sortir gaire ben parats de la contesa autonòmica. El baròmetre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO i tots els mitjans del grup de Prensa Ibérica es va elaborar, a partir d’un miler d’entrevistes, del 14 al 16 de febrer, és a dir, durant els tres dies següents a les eleccions a Castella i Lleó, però just abans del cisma entre Casado i Ayuso.

Aquestes són els principals clatellots del sondeig al PSOE i al PP, amb gràfics inclosos.

30 escons menys per al PP

El 2022 va començar amb empat tècnic entre Pedro Sánchez i Pablo Casado, que pretenia impulsar-se amb el trampolí de Castella i Lleó. Però la victòria pírrica el va deixar en una situació de debilitat que ha permès a les esquerres retallar terreny a les dretes. Casado es quedaria amb el 20,6% dels sufragis i 85-88 diputats (avui en té 89). En l’anterior sondeig del GESOP, publicat el juliol de l’any passat, el PP se situava llavors 5,4 punts i 30 diputats per sobre de la seva estimació actual.

Vox, a 20 diputats del PP

Propulsat per les urnes a Castella i Lleó, Vox infligiria una nova mossegada electoral que el catapultaria fins al 18,2% dels vots i 66-69 parlamentaris (avui en té 52). Tres de cada quatre votants de Santiago Abascal el 2019 triarien avui la mateixa papereta, consignant així la fidelitat de vot més alta. El sorpasso de Vox al PP és ara una amenaça més seriosa que fa mig any, ja que la distància entre les dues formacions és de 2,4 punts i 20 diputats.

Sánchez guanyaria a la baixa

El president del Govern guanyaria avui les eleccions generals amb una diferència de 5,4 punts respecte al PP, tot i que amb un resultat pitjor que el que va obtenir el 2019. Sánchez obtindria el 26% dels vots i 110-113 escons (ara en té 120). El PSOE, en aquests set mesos, ha retrocedit 1,3 punts i set escons.

Fuga d’indecisos

Socialistes i populars registren una fidelitat de vot similar, al voltant del 56%, i els dos partits tenen tres de cada 10 electors indecisos. Aquesta és la seva principal fuga de vots, ja que, en el cas del PP, els ultres de Vox només l’arrabassen, de moment, al 14,3% dels que el van votar el 2019. El percentatge global d’indecisos del sondeig és del 23,4%.

Díaz, la preferida dels socialistes

Si en el bloc d’esquerra baixa el PSOE, Unides Podem ha frenat la seva erosió i aconseguiria el 12,5% dels vots i 34-36 escons (avui en té 35). Resistiria, sobretot, per la tirada de la vicepresidenta Yolanda Díaz, que és la més valorada (4,9), la més ben puntuada entre els seus propis votants i la que rep més nota entre l’electorat del PSOE que el mateix Sánchez.

En mans de tercers

La suma dels socis del Govern, que avui és de 155 diputats, es mouria en una forquilla de 144 a 149 escons, i només amb el recolzament de Més País podria igualar la seva marca actual. La suma de les tres dretes (PP, Vox i Cs) manté ara un avantatge d’una desena de diputats (152-159), una mica per sota de la que tenia mesos enrere. Malgrat aquest avantatge, la clatellada deixaria Casado amb poques opcions d’intentar desbancar Sánchez, i menys amb Vox com a aliat imprescindible. I el PSOE continuaria necessitant, entre d’altres, la companyia d’ERC, que repetiria els seus 13 escons actuals.

Suspens al Govern

El baròmetre del GESOP posa de manifest una gran insatisfacció entre els espanyols per la situació econòmica i la gestió del Govern de coalició. El 50,5% dels ciutadans suspenen l’Executiu de Pedro Sánchez, que, en canvi, rep un 24,3% d’aprovats. Tot i que l’electorat conservador és el més crític, un de cada quatre votants del PSOE i un de cada cinc d’Unides Podem suspenen la gestió del Govern.

Pressió al PSOE per aïllar Vox

Tot i que Sánchez ha posat un preu molt elevat a la seva abstenció, gairebé la meitat dels espanyols, el 49,4%, creuen que els socialistes haurien d’investir el candidat del PP a la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, per evitar que pacti amb Vox. Un 30,5% rebutja aquesta possibilitat i un 20,2% no sap o no contesta. Fins i tot els votants socialistes sembla que ho tenen clar: el 60,6% recolzen facilitar la investidura davant un 24,8% que ho rebutja.