Al Parlament

Borràs ret comptes avui pel cas Juvillà en plena polèmica per la Meridiana

  • Diversos grups parlamentaris sol·liciten que la sessió de la Junta de Portaveus sigui gravada i es difongui públicament

Borràs ret comptes avui pel cas Juvillà en plena polèmica per la Meridiana
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, té aquest dilluns l’oportunitat de donar explicacions als grups parlamentaris –reunits en la Junta de Portaveus– sobre la retirada de l’escó al cupaire Pau Juvillà. Un acatament a la Junta Electoral Central (JEC) que s’ha convertit en una arma llancívola entre independentistes i que ha impactat de ple en els funcionaris. Tot això, sumat a la polèmica per la seva presència en el tall independentista de la Meridiana de Barcelona, dissabte, que va ser desautoritzat pel Departament d’Interior després d’encadenar més de 850 dies de protesta.

La pressió a Borràs creix per tots els flancs. D’una banda, ERC i la CUP exigeixen a la presidenta que deixi de culpar-los de les seves pròpies decisions, mentre que Junts espera una rendició de comptes que calmi les crítiques contra Borràs. D’una altra, el PSC, els comuns i la triple dreta, que critiquen a la cap de la Cambra haver fingit amb desobediències buides i haver «degradat» la institució catalana. I, finalment, el cos funcionarial, que va veure amb incredulitat com se’ls responsabilitzava de la baixa del cupaire. 

En una entrevista a RAC-1, Borràs es va comprometre a donar explicacions, però a porta tancada, a la Junta de Portaveus, i va descartar una roda de premsa oberta a tots els mitjans de comunicació. No va establir gens bé aquesta pretesa elusió de responsabilitats i els grups van començar a desbrossar el reglament per intentar que la Mesa del Parlament aprovés que la Junta fos oberta, gravada i difosa públicament, amb «llums i taquígrafs».

La presidenta va canviar de dia la convocatòria, la va avançar a dilluns, després que Cs presentés un escrit perquè quedés gravada la sessió parlamentària. Fonts de l’entorn de Borràs al·leguen que la modificació no respon a aquestes maniobres de l’oposició, sinó a «problemes d’agenda» de la presidenta perquè dimarts poguessin celebrar-se la Mesa i la Junta de manera continuada, com és habitual.

Però aquesta alteració pot no impactar en les peticions, perquè, segons fonts parlamentàries consultades per aquest diari, podria votar-se a l’inici de la Junta si aquesta sessió ha de ser o no emesa en directe o, almenys, difosa a posteriori, una possibilitat que veuen amb bons ulls ERC, el PSC, la CUP, els comuns, Cs i el PPC.

Desobediència a Interior

El setge dialèctic a Borràs pren encara més interès després que la presidenta aparegués al tall independentista de la Meridiana, desautoritzat per Interior, al costat de diputats del mateix grup a la Cambra catalana, com Francesc de Dalmasses i Salvador Vergés, en una convocatòria en la qual es van proclamar consignes contra el Govern, del qual el seu partit forma part. Un gest que diversos grups de l’oposició van interpretar com una manera de netejar la seva imatge davant els sectors més radicals de l’independentisme, aquells en els quals obté més simpaties, per l’acatament a la JEC malgrat la seva envalentida retòrica a favor de la desobediència.

Notícies relacionades

En Comú Podem, Cs i el PPC fa dies que exigeixen a Borràs que dimiteixi. Una petició que ha pres força per la seva assistència a la Meridiana. «Els càrrecs públics que se salten la llei estan inhabilitats per exigir als ciutadans complir-la», va etzibar Carlos Carrizosa (Cs) a les xarxes socials, mentre la popular Lorena Roldán la va acusar de maniobrar davant els seus per «redimir-se». El diputat d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, va titllar l’acció de Borràs de «trist exercici de populisme» i li va criticar que no obeeixi a la Conselleria d’Interior i al seu titular, Joan Ignasi Elena, però sí a la JEC, en al·lusió a la retirada de l’escó de Juvillà.

Més enllà de les explicacions que doni avui, Borràs també podria acabar sotmetent-se a l’interrogatori en la comissió d’assumptes institucionals, com han demanat Cs i En Comú Podem a fi de donar explicacions sobre la seva gestió al capdavant del Parlament.