Cita amb les urnes

Sondejos eleccions Castella i Lleó 2022: Així estan les enquestes a peu d’urna

L’extrema dreta seria la tercera força política i Ciutadans podria desaparèixer de les Corts autonòmiques

Sondejos eleccions Castella i Lleó 2022: Així estan les enquestes a peu d’urna
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP ha guanyat les eleccions autonòmiques a Castella i Lleó, però es quedarà lluny de la majoria absoluta que buscava amb aquest avançament electoral i necessitarà l’extrema dreta de Vox per governar. Els ultres es disparen de forma molt significativa en detriment de Ciutadans, que es quedaria per sota fins i tot de la debutant Espanya Buidada. Són les principals conclusions dels sondejos a peu d’urna elaborats per diferents mitjans de comunicació.

Segons l’enquesta de GAD3 per a l’‘Abc’ i la COPE, l’actual president de la Junta, el popular Alfonso Fernández Mañueco, obtindria 31-33 escons (ara en tenia 29), tres punts per davant del candidat del PSOE, Luis Tudanca, que es quedaria amb 26-28 diputats (ara en tenia 35). En una nova escalada electoral, Vox es convertiria en la tercera força política de Castella i Lleó passant d’1 a 11-13 procuradors, mentre que, en una nova debacle, Ciutadans passaria de 12 a 1 parlamentari. Unides Podem passaria de 2 a 1-3 escons, Unió del Poble Lleonès (UPL) pujaria d’1 a 3 diputats, Per Àvila repetiria amb 1 representant i l’Espanya Buidada irrompria a les Corts autonòmiques amb 3 procuradors.

El sondeig de Sigma Dos per a ‘El Mundo’ redueix a un punt l’avantatge del PP sobre el PSOE. Els populars se col·locarien amb 30-32 escons i els socialistes, amb 28-29. Vox aconseguiria 10-12 diputats; Unides Podem, 2-3; UPL, 3; l’Espanya Buidada, 3; Ciutadans, 1; i Per Àvila, 1.

Similars diferències d’escons ofereix l’enquesta de Sociométrica per a ‘El Español’, tot i que aquest estudi no garanteix la continuïtat de Ciutadans a les Corts regionals: el PP, 30-33 diputats; el PSOE, 26-28; Vox, 11-13; Unides Podem, 3; UPL, 2-3; Per Àvila, 2; l’Espanya Buidada, 1, i Ciutadans, 0-1.

Finalment, un sondeig de Metroscopia deixa encara més a prop el PSOE del PP, catapulta Vox encara més amunt i també deixa Ciutadans a la corda fluixa: el PP, 29-31 escons; el PSOE, 27-29; Vox, 13-16; UPL 3; Unides Podem, 2-3, l’Espanya Buidada, 2-3; Per Àvila, 0-1; i Ciutadans, 0-1.

Els partits polítics que es presenten aquest diumenge a les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó es jugaran el repartiment d’un total de 81 procuradors, amb el ‘sostre’ de 53 escons que va aconseguir el PP en els comicis del 2011 i els 41 que va aconseguir el PSOE en les primeres eleccions del 1983. Per la seva banda, el ‘terra’ per als populars està en els 29 escons dels últims comicis, els del maig del 2019, mentre que per als socialistes està en els 25 de la novena legislatura, la de les eleccions del 2015.

Castella i Lleó és la comunitat en què fa més temps que governa el PP i, en conseqüència, és l’autonomia que durant menys anys ha estat en poder del PSOE. De fet, els socialistes només van aconseguir governar en la primera legislatura, del 1983 al 1987. José María Aznar va inaugurar després una era d’hegemonia popular que s’ha allargat 35 anys, tot i que en les últimes eleccions autonòmiques, les del 2019, va ser el PSOE el que va obtenir la victòria, que, no obstant, va ser insuficient per poder desbancar la dreta de la Junta.

La mitjana de totes les enquestes publicades des de la convocatòria de les eleccions, el 20 de desembre, i fins al dilluns 7 de febrer, última dia legal per difondre estudis d’opinió, consignava un còmode avantatge de 5 punts del PP sobre el PSOE després de la primera setmana de campanya, en què va impactar de ple el caòtic desenllaç de la reforma laboral al Congrés.

Notícies relacionades

No obstant, el mercat de prediccions Predi, que permet conèixer l’evolució de l’estimació d’escons fins a la mateixa jornada electoral, dibuixa un escenari molt més ajustat després del declivi que ha patit el PP durant la recta final de la campanya. Quan només faltaven 24 hores perquè s’obrissin les urnes, el PP se situava a 11 escons de la majoria absoluta (fixada en 41 procuradors) i el candidat Alfonso Fernández Mañueco necessitaria Vox per revalidar la presidència de la Junta de Castella i Lleó. Però aquesta majoria de dretes comença a trontollar, ja que populars i ultres sumaven ara 42 diputats, quan al principi de la sèrie de prediccions van arribar a sumar-ne 45. Andalusia

El tren electoral que està en marxa, ara +passant per Castella i Lleó, tindrà la següent parada a Andalusia, comunitat en què es viu ja un ambient preelectoral que es mantindrà durant els pròxims mesos fins que el president de la Junta, Juanma Moreno (PP), decideixi prémer el botó. Les dues ales del Govern de coalició, PP i Cs, que a Andalusia es mantenen units sense fissures, insisteixen a desvincular el resultat que es produeixi a Castella i Lleó de la decisió d’avançar els comicis o no, que correspon en exclusiva a Moreno.