Decisió d’Interior

La Generalitat posa fi als talls independentistes a la Meridiana de Barcelona

  • Les concentracions es desplaçaran a una plaça pròxima, on no afectaran el trànsit a l’avinguda

  • L’ANC acusa el Govern de promoure la «desmobilització de l’independentisme»

La Generalitat posa fi als talls independentistes a la Meridiana de Barcelona

EFE/Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts

La Conselleria d’Interior de la Generalitat ha acordat posar fi a partir del pròxim dissabte als talls independentistes a l’avinguda Meridiana, una de les principals vies d’accés a Barcelona, que es produeixen des de la sentència del procés l’octubre del 2019. Les concentracions es desplaçaran a una plaça pròxima.

Segons ha avançat Nació Digital i han confirmat a Efe fonts d’Interior, la Direcció General d’Administració de la Seguretat ha notificat aquest dijous a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que convocava els talls, que a partir d’aquest dissabte la concentració estarà autoritzada en una plaça que connecta amb el passeig Fabra i Puig, davant l’estació de Renfe.

La nova ubicació ja no permetrà als independentistes tallar la Meridiana, com feien des d’octubre del 2019 per protestar per la condemna a la cúpula del procés, al tenir l’autorització de la Generalitat per concentrar-se al mig d’aquesta avinguda, malgrat que l’Ajuntament de Barcelona i partits de l’oposició havien demanat diverses vegades que es posés fi als talls.

Interior ha acordat modificar l’emplaçament de la concentració a un nou lloc a prop de la Meridiana, però on no es pot tallar el trànsit, per fer compatible el dret a la manifestació i causar menys molèsties als veïns i comerciants de la zona, segons fonts del Departament dirigit per Joan Ignasi Elena, proposat per ERC.

Grups contraris

Al rerefons d’aquesta decisió també s’ha tingut en compte que en les últimes setmanes s’havien generat episodis de tensió amb grups contraris als talls, cosa que havia obligat els Mossos d’Esquadra a desplegar cordons de seguretat per evitar enfrontaments.

D’aquesta manera, la de demà divendres serà l’última concentració autoritzada del col·lectiu Meridiana Resisteix i de l’ANC que podrà tallar aquesta via, un dels principals punts d’entrada i sortida a Barcelona, que en els últims anys han comptat amb la presència puntual de polítics dels partits independentistes.

L’ANC ha expressat en un comunicat que «no entén aquest canvi de criteri», i denuncia «la voluntat de limitar un dret fonamental com és el de manifestació». «Amb aquestes traves administratives, el Govern no fa més que promoure la desmobilització de l’activisme en favor de la llibertat i la independència», afirma el text.

El PSC felicita Elena

L’exconseller d’Interior i diputat del grup PSC-Units al Parlament Ramon Espadaler ha «felicitat» aquest dijous Elena per «acabar amb els talls» independentistes a la Meridiana.

Des de Twitter, Espadaler ha recordat que aquest dimecres, a la seva intervenció en defensa d’una moció sobre els Mossos d’Esquadra al Parlament, «va instar» Elena a «acabar amb els talls en la Meridiana», per ser un «perjudici sistemàtic a veïns i usuaris».

Notícies relacionades

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat també la decisió. «Que quatre gats tallessin diàriament la Meridiana era una burrada», ha afirmat a Twitter, i ha carregat contra la Generalitat per haver tardat a fer-ho: «Que el Govern hagi necessitat 850 dies per reunir el valor de reconèixer-ho és delirant».

En la mateixa línia, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, també ha aplaudit la fi dels talls i de l’«incivisme» i ha considerat que era «una situació que feia massa temps que s’havia convertit en insostenible».