Als jutjats d’Arenys de Mar

La fiscalia es querella contra l’alcaldessa de Calella per malversació

  • L’acusació atribueix Candini adjudicacions irregulars, fragmentació de contractes i maniobres amb un empresari per al pagament de dues persones de l’àrea de comunicació

zentauroepp40088500 la coordinadora de la campanya del pdecat  montserrat candin181119124049

zentauroepp40088500 la coordinadora de la campanya del pdecat montserrat candin181119124049 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha presentat als jutjats d’Arenys de Mar una querella contra l’exsenadora, exdiputada al Parlament i actual alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, del PDECat, així com dues persones que van treballar a l’àrea de comunicació del consistori i un empresari per presumptes irregularitats en la contractació d’una campanya de publicitat i el suposat fraccionament de factures, incomplint la legislació. L’acusació pública els atribueix els delictes de malversació de fons públics, prevaricació i falsedat en document mercantil.

En la querella, que ha sigut admesa a tràmit pel jutjat, afirma que el 3 de juny del 2020 el ple de l’Ajuntament de Calella va aprovar, a proposta de Candini, l’adjudicació a un dels empresaris encausats, Carles F. E., un contracte de serveis per a una campanya de promoció turística de la ciutat. Aquest servei de va tramitar com a contracte menor i, per tant, sense concurrència d’altres empreses, per un preu de 14.943 euros (molt a prop del límit permès de 15.000 euros).

L’informe relatiu a la campanya de publicitat, segons les metadades del document facilitat en format electrònic, va ser elaborat per l’empresa adjudicatària el 21 de maig del 2020, sense que es produïssin modificacions en dates posteriors, per tant, recalca la fiscalia, abans que el ple de l’ajuntament aprovés la contractació (4 de juliol). D’altra banda, al calendari que s’afegeix al documents es preveu l’arrencada de la campanya el 25 de maig. El treball va ser facturat el 15 de juny, amb entrada al consistori el 25 d’aquell mes. El cost total de la campanya ‘És Calella’ va ascendir a 89.000 euros.

Contractes irregulars

Notícies relacionades

La querella relata adjudicacions amb el mateix procediment de contractes menor dels serveis de dues persones que van treballar a l’àrea de comunicació de l’Ajuntament de Calella. En aquests casos, precisa, es va infringir la normativa administrativa reguladora d’aquest tipus de contractació, «cobrint necessitats permanents del consistori mitjançant una fragmentació de contractes». Aquestes dues persones, a més, van percebre una retribució d’una de les empreses de Carles F. E. a qui se li havia adjudicat la campanya publicitària ‘És Calella’, a l’haver-los indicat l’alcaldessa que giressin a aquesta firma la despesa de les hores extres realitzades durant el període que va durar aquest servei. Per tant, va ser aquesta empresa i no el consistori la que va abonar el temps que les dues professionals havien treballat de més.

Per compensar aquesta despesa i «gratificar la col·laboració prestada», l’alcaldessa i l’empresari Carles F. E. van acordar que li adjudicaria altres serveis, també pel sistema de contractes menors, com l’elaboració d’un informe sobre l’impacte de la campanya ‘És Calella’ per un import de 15.064 euros. La factura va ser emesa quatre dies després de l’encàrrec. L’empresa, així mateix, no té infraestructura per portar a terme aquesta tasca i l’informe emès era de «molt baixa complexitat tècnica».

Temes:

Calella