Recerca d’entesa

Els socis del Govern, disposats a recuperar la unitat en la ‘llei mordassa’ i en vivenda

El bloc plurinacional, que va ajudar a aprovar els Pressupostos del 2021 i del 2022, no va estar al costat de l’Executiu per aprovar la reforma laboral

Els socis del Govern, disposats a recuperar la unitat en la ‘llei mordassa’ i en vivenda
6
Es llegeix en minuts

Pablo Iglesias, que ja no està en política malgrat que està a tot arreu, va escriure al seu perfil de Twitter, després de la votació més polèmica de la història recent d’Espanya: «La reforma laboral aprovada avui porta millores per als treballadors, però la votació demostra que la ‘geografia (sic) variable’ és una trampa. Si no hagués sigut per l’error, avui la dreta podria haver clavat un cop duríssim a Yolanda [Díaz] i a UP. Toca refer i cuidar el bloc plurinacional».

Fonts de cinc dels partits concernits per Iglesias en aquest bloc plurinacional hi estan d’acord i així ho demostraran al PSOE i a Unides Podem quan acabin les eleccions de Castella i Lleó, ja que durant la setmana que ve no serà possible. No està prevista activitat parlamentària precisament pels comicis i tampoc el Partit Socialista vol aconseguir resultats concrets en lleis fonamentals per a la coalició abans que es col·loquin les urnes.

El bloc plurinacional a què apel·la Iglesias és el que integren, bàsicament, ERC i EH Bildu, dues formacions sobiranistes i d’esquerres. També hi ha el BNG, Més País, Compromìs, Nova Canàries, PRC, Terol Existeix. Partits que comparteixen amb més o menys claredat un espectre ideològic, tot i que en moltes de les organitzacions esmentades les prioritats atenen abans l’àmbit local que les idees. El PNB és el grup parlamentari que falta.

El bloc plurinacional, en definitiva, és el que va ajudar el Govern a aprovar els Pressupostos del 2021 i del 2022. Es pot quantificar en vots: 188.

La reforma laboral continua estant en vigor perquè el Congrés ha convalidat el decret gràcies a 175 sís i 174 nos. El nivell de suport és sensiblement inferior, i a més, molt diferent al que va impulsar els comptes. No hi figuren ni ERC ni EH Bildu, i sí Cs i el PDECat. La coalició de Govern comptava també amb UPN, però els dos diputats es van rebel·lar contra la seva direcció i hi van votar en contra malgrat que la directriu era l’oposada. Aquest disbarat va topar de cara amb l’error d’un diputat del PP anomenat Alberto Casero, al qual la reforma laboral de Yolanda Díaz deu el seu «èxit».

Les lleis marcades al calendari

En política el que es diu en públic no sempre coincideix amb el que es diu en privat. Gairebé mai, la veritat. Aquest dijous, al Congrés, va passar l’excepció. A la tribuna d’oradors alguns dels díscols es van comprometre a cosir les ferides quan acabés el dia. Els que van donar recolzament al decret, malgrat el disgust per la implicació de formacions que els desplauen, Ciutadans en especial, també van invocar un esperit d’entesa.

EH Bildu, segons fonts d’aquesta formació, té clar que ha de ser així perquè la legislatura està entrant, si no ho ha fet ja, en una fase decisiva. La prova, aquest dijous, el dia de la reforma laboral. L’agenda legislativa que ve dibuixa un parell de normes dins de cercles vermells: la derogació de la ‘llei mordassa’ i la tramitació del projecte de llei de vivenda. «Nosaltres mantindrem l’actitud de negociar cada llei que reforci l’agenda progressista», indiquen les fonts. L’episodi amb el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz el donen ja per liquidat.

ERC és el partit clau. L’aritmètica parlamentària li ha entregat la clau de la legislatura. La seva absència al sector de partits que recolzin el Govern obliga a martingales com les vistes amb el decret de la reforma laboral. Els seus tretze diputats estan cridats a impulsar les polítiques de Pedro Sánchez o a torpedinar-les, si no tombar-les. Fonts del partit català estan disposats a fer tabula rasa i a començar de zero. «Som seriosos i l’alternativa no pot sentir-se forta», asseguren. L’alternativa és la suma de PP i Vox. La manera d’apaivagar l’auge dels partits de Pablo Casado i Santiago Abascal la donen lleis progressistes.

Esquerra, per aquesta mateixa raó, ha tingut converses amb el Ministeri d’Interior i amb el PSOE per pactar determinades esmenes al text que reemplaci la ‘llei mordassa’. No precisen quines aquestes fonts perquè la ponència encarregada de la substitució normativa únicament ha revisat els primers articles del text, una proposició que va registrar el PNB fa més d’un any, i aquests no susciten col·lisions.

El període de sessions que acaba de començar al Congrés, que acabarà al juny, serà cabalós. Una allau de normes esperen tramitació. En moltes es comprovarà l’entesa de les forces d’esquerres i en d’altres, no tant. Però en les emblemàtiques almenys hi haurà converses i negociacions, i aquestes són la nova llei de seguretat i la de vivenda.

Aquesta no posarà una alfombra vermella perquè el que es coneix del projecte, més enllà de les objeccions del Consell General del Poder Judicial sobre les delimitacions dels marcs competencials, resulta tímid per a diversos aliats, sobretot el que fa referència a la contenció i baixada dels preus dels lloguers en zones urbanes tensionades. «Però parlar amb el Ministeri de Belarra és una altra cosa», conclou una de les fonts d’un partit de l’anomenat bloc plurinacional.

Amb tot, en alguns partits l’èmfasi per polir i enllustrar el caràcter progressista es farà notar. «Hem d’estimar-nos més i ser més exigents», apunta un diputat. Amb aquest ànim afrontarà les negociacions que queden. D'aquí uns dies es reunirà amb la direcció del grup socialista i exposarà la seva agenda.

Notícies relacionades

La reforma laboral ha empès el PSOE al centre, però les fonts socialistes no volen tancar-se en terrenys tan acotats. No neguen que vulguin practicar la geometria variable, però recalquen que la coherència serà la que s’imposi. «Estem més a prop dels nostres aliats que de Cs», argumenten.

I això és una cosa que a Ciutadans tenen claríssima també, afirma a aquest mitjà un dels seus diputats. Dubten que el pont sigui sòlid, si és que n’hi ha.