El seu objectiu és «culminar» la legislatura

Sánchez defensa que l’estabilitat està «garantida» malgrat el xoc amb els seus socis per la reforma laboral

  • El president apel·la des de Dubai a tots els grups perquè convalidin el decret sense canvis perquè és un acord que «transcendeix les ideologies»

  • Evita parlar del rei emèrit, amb el qual no es veurà en la seva visita llampec a Abu Dhabi, on es reuneix amb el príncep hereu dels Emirats

Sánchez defensa que l’estabilitat està «garantida» malgrat el xoc amb els seus socis per la reforma laboral

EFE / ALI HAIDER

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

A escasses 24 hores del debat de convalidació de la reforma laboral, res és cent per cent segur. Els recolzaments no estan del tot decantats i el Govern, sense el sí d’ERC i el PNB, corre el risc que el seu decret estrella surti amb tot just un o dos (o tres, en el millor dels casos) vots de marge. Socialistes i morats multipliquen els contactes i apel·len als grups perquè donin el seu suport a un text acordat per patronal i sindicats, però ja assumeixen que, en cas que no decaigui, serà aprovat per molt poc i llançant-se a l’esquena el cop de porta dels socis d’investidura. Però això no serà un cop per a l’Executiu, segons va assegurar Pedro Sánchez aquest dimecres des de Dubai. No ho serà perquè l’estabilitat està «garantida» i el seu propòsit ferm continua sent culminar la legislatura i que les eleccions generals se celebrin després de la presidència espanyola de la Unió Europea, que conclou el desembre del 2023.

El cap de l’Executiu va volar ahir dimarts cap als Emirats Àrabs Units acompanyat pel cap de la CEOE, Antonio Garamendi, per presidir el Dia d’Espanya en l’Expo Universal Dubai 2020, i des d’allà va voler llançar aquest missatge també d’avís tant a la majoria d’investidura com a la dreta, que somia amb la ruptura de la coalició i la ràpida convocatòria dels comicis. El que Sánchez pretén evidenciar és que tot i que la votació d’aquest dijous al Congrés tiri endavant pels pèls, no afectarà l’esdevenir de la legislatura ni foradarà la seva determinació.

«L’estabilitat política està garantida», va respondre als periodistes quan se li va preguntar si l’Executiu està amenaçat i l’estabilitat en risc pel fet que la reforma laboral pugui prosperar per tot just un vot. «El Govern té com a propòsit, com a objectiu, com a determinació, culminar la seva legislatura una vegada acabi la presidència espanyola de la UE el 2023», va proclamar.

No és la primera vegada que el president recalca la seva voluntat de concloure el mandat, però aquest subratllat d’aquest dimecres era especialment important pel context, per la fragilitat amb la qual demà dijous pot convalidar-se el decret llei. I a més, per les seves paraules, indicava que les generals poden situar-se més cap a començaments del 2024 que a finals del 2023, perquè no enterboleixi la presidència espanyola de la UE, semestre que també es convertirà en carta política de cara als seus votants.

El recolzament «més gran possible»

Fins aquell moment, va dir, «tots els partits polítics» han de «garantir» que «importants reformes que compten amb un suport social i, per tant, amb una legitimació inqüestionable, com pugui ser la reforma laboral, comptin amb un ampli suport per part de les Corts Generals». És a dir, l’Executiu no considera que es pugui trencar la majoria d’investidura per una votació decisiva, sí, però no definitiva, i que, per tant, la legislatura podrà seguir en marxa. Però al parlar de «tots els partits» també llançava un avís: no són preferents ni interlocutors gairebé únics els aliats d’esquerres. El PSOE, per tant, obre el ventall. Aquesta precisió donava una indicació de per on pot anar ara la legislatura. Uns minuts després, es va endinsar en aquesta idea: que l’Executiu té dissenyat un pla anual normatiu ja aprovat i vol treure totes les lleis previstes «amb el recolzament més gran possible».

Sánchez no es va desviar, com era lògic, del camí que havien seguit des de primera hora del matí les vicepresidentes primera i segona del seu Gabinet, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, igual com el titular de la Presidència, Félix Bolaños. El cap de l’Executiu, doncs, va apel·lar a totes les forces polítiques a afegir-se a un «acord de país» que ha de ser convalidat sense canvis, perquè el text és producte de l’acord entre el Govern, els sindicats i la patronal. Va insistir que el bipartit ha fet «els deures», al «recompondre els consensos que s’havien trencat» en pensions i en mercat de treball, ruptura que va provocar «polarització», «manifestacions» i vagues generals.

«Aquí parlem de convalidar un acord de país entre els agents socials i el Govern. Aquest acord de país transcendeix sigles i ideologies, ens representa a tots» i actua contra els «principals mals» del mercat laboral a Espanya, la temporalitat i l’atur estructural, va esgrimir. Amb aquestes paraules el president intentava restar importància al fet que el text surti ratificat gràcies a Cs, recolzaments que Unides Podem desdenyava. Sánchez es va afanar a destacar que l’acord no és propietat ni del Govern, ni dels sindicats, ni dels empresaris, sinó que és de «tots», per la qual cosa també interpel·la el PP. Va remarcar que els efectes de la reforma ja s’estan desplegant: al gener, malgrat ser tradicionalment un mal mes per a l’ocupació, ha vist créixer l’atur al menor ritme des del 1998, mentre s’ha disparat la contractació indefinida.

A hores d’ara, el Govern no tanca la porta públicament a cap força. La pretensió és mantenir el relat i la negociació viva fins a l’últim minut. «No descarto cap vot. ¿Com n’he de descartar cap? Demano tots els vots possibles», va assenyalar el president. No obstant, ERC continua duríssima. El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, verbalitzava aquest dimecres als passadissos de la Cambra que el seu partit no baixa del no: «Després de jurar que derogarien la reforma laboral, no es pot arribar aquí i dir que són llenties i ignorar el legislatiu i els grups que li han donat recolzament durant molt temps», es va queixar el diputat, insistint que el text «és una caixa o faixa» i acusant indirectament Díaz «d’haver-se passat de frenada» per creure que els republicans firmarien la reforma «com si fossin les taules de Moisès».

Sánchez va enllaçar la seva reflexió amb l’ocorregut a Portugal, amb la inesperada victòria per majoria absoluta de l’actual primer ministre, el socialista António Costa, en les legislatives de diumenge passat a les quals es va bolcar el país després de ser-li tornats els Pressupostos per al 2022 per l’oposició del Bloc i del Partit Comunista. Els dos partits han sigut durament castigats pels electors, igual com la dreta del PSD, que fins i tot va perdre escons respecte al 2019.

Segons el parer del president, la lliçó que s’extreu dels comicis lusitans és que aquells partits a l’esquerra i a la dreta del PS de Costa que «no han contribuït a l’estabilitat i han bloquejat l’aprovació dels Pressupostos han sortit perjudicats del procés electoral». Així, «tots els partits» han de ser «conscients» que els ciutadans «no volen eleccions, sinó governs i partits que posin l’espatlla per tirar endavant la nostra societat, que ha viscut un autèntic ‘xoc’ amb la pandèmia i que ara està veient com la recuperació econòmica es materialitza» i es plasma en un «creixement fort» i en unes taxes d’ocupació que no es tenien, va recordar, des d’abans de la crisi financera. A Unides Podem també coincideixen que ERC pot sortir escaldada d’aquest envit amb Díaz, perquè la seva base social està aferrada a CCOO i UGT, sindicats majoritaris a Catalunya i que han avalat el decret llei.

Notícies relacionades

Sánchez va ser preguntat fins i tot en tres ocasions pel rei emèrit. Després de presidir els actes del Dia d’Espanya en l’Exposició Universal de Dubai, el cap de l’Executiu partia cap al veí Abu Dhabi, per entrevistar-se, sense càmeres a davant, amb el príncep hereu i governant de facto dels Emirats Àrabs Units, Mohammed bin Zayed al-Nahyan. El líder socialista no va voler ni esmentar Joan Carles I, ni per ratificar que no hi haurà cap contacte amb ell («la meva agenda és pública, vostès la coneixen»). En tot moment es va aferrar a la transcendència de la seva visita al país i a l’oportunitat d’inversions per a Espanya, en ple moment de desplegament dels fons europeus.

El que buscava la Moncloa era, per tant, consolidar les relacions amb els Emirats i «palanquejar inversió privada». O sigui, fomentar les inversions dels Emirats a Espanya. Objectiu que ajudarà, va sostenir, la firma d’un acord de protecció recíproca d’inversions i un altre entre el fons sobirà Mubadala i la Companyia Espanyola de Finançament al Desenvolupament (Cofides), informa EFE. «Hem de ser conscients de la rellevància econòmica dels acords que estem firmant», per remarcar a continuació l’«oportunitat» de la seva visita «des del punt de vista polític i empresarial». Sánchez ja havia despatxat la pregunta sobre un possible contacte amb l’emèrit durant el vol fins a Dubai: «Vaig al que vaig», els va dir als periodistes que l’acompanyaven a l’avió.