Objectiu: preservar la pau

Defensa: «L’escenari que hi hagi tropes espanyoles a Ucraïna no s’ha plantejat mai»

La ministra Robles explica que es dramatitza la situació perquè no es coneix quina és la participació de l’Exèrcit espanyol a l’OTAN

Defensa: «L’escenari que hi hagi tropes espanyoles a Ucraïna no s’ha plantejat mai»
2
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha dit aquest dilluns que «l’escenari que hi hagi tropes espanyoles a Ucraïna no s’ha plantejat mai» i ha assegurat que les missions espanyoles a la zona busquen preservar la pau.

En declaracions a Onda Cero, Robles ha mantingut que mai s’ha plantejat enviar militars espanyols a sòl ucraïnès perquè «l’OTAN té un article 5 pel qual quan hi ha una agressió a un dels països aliats tots els altres han de respondre, però en aquest cas Ucraïna no és un país que pertanyi a l’aliança».

«Jo crec que s’ha dramatitzat massa de vegades perquè no es coneix quina és la participació d’Espanya a l’OTAN des de fa moltíssims anys», ha afegit.

Margarita Robles ha explicat que les missions espanyoles a la zona «estaven totes absolutament previstes i són les que té Espanya com a membre que és de l’OTAN com a aliat seriós i fiable» i exclusivament s’han avançat una setmana.

Grups navals al Mediterrani

«Des de fa moltíssims anys Espanya participa en els grups navals permanents que hi ha al Mediterrani i en aquest sentit és en el que estan el vaixell ‘Meteoro’, la fragata ‘Blas de Lezo’ i el caçamines ‘Sella’, i fa moltíssims anys que també participen en la Policia aèria del Bàltic», ha recordat.

La titular de Defensa ha aclarit que «són missions permanents, en cap cas ofensives sinó de dissuasió i, sobretot, d’estabilitat i de preservació de la pau».

Sobre les crítiques de les ministres d’Unides Podem Ione Belarra i Irene Montero i de l’exvicepresident del Govern Pablo Iglesias a la participació d’Espanya en aquest conflicte, Robles ha indicat que «en els àmbits de política exterior i de defensa l’únic que marca les directrius establertes per la llei és el president del Govern».

I s’ha limitat a afegir: «Cada un haurà de saber les declaracions que fa, però sens dubte a Espanya tots recolzem el no a la guerra».

«Què més voldríem que viure en un món feliç en què no hi hagués la covid, ni guerres, ni persones vulnerables, i pel que fa a aquells discursos genèrics amb el ‘no a la guerra’ naturalment que tots els recolzem, però després hi ha una realitat desgraciadament, que hi ha guerres i el que cal fer és treballar per la pau», ha recalcat.

En aquest sentit ha precisat: «És un moment molt complicat i molt difícil el que estem vivint, però jo crec que s’ha posat en marxa tot un mecanisme de diàleg i de diplomàcia que també és essencial i estic convençuda que tirarà endavant».

Notícies relacionades

«Però sense oblidar-nos que la situació és molt complicada a la frontera d’Ucraïna, com ho és en països com Mali i en molts de l’Àfrica, ja que tenim 34 guerres declarades al món», ha recordat.

I ha conclòs: «Si Espanya vol tenir el lideratge a buscar la pau hem de comprometre’ns com el que som, un país seriós».