«Ell era autònom i no depenia de mi»

Sánchez Galán va atribuir la responsabilitat de contractar Villarejo al seu cap de Seguretat

El jutge creu que «no té sentit» i assenyala que «cap cap de Seguretat s’atreviria ni tan sols a tocar gent tan important com el president d’Endesa»

Sánchez Galán va atribuir la responsabilitat de contractar Villarejo al seu cap de Seguretat
6
Es llegeix en minuts

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va defensar davant el jutge de l’Audiència Nacional que investiga els presumptes encàrrecs il·lícits de l’elèctrica a José Manuel Villarejo que fins a l’esclat de la causa desconeixia l’existència del comissari i el seu grup empresarial, CENYT, descarregant tota la responsabilitat de contractar-lo en el que va ser el cap de Seguretat de la mercantil, Antonio Asenjo: «Ell era autònom i no depenia de mi».

Així ho va manifestar en la declaració que va deixar el 18 de gener passat davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 6, Manuel García-Castellón, com a imputat per presumptes delictes de suborn actiu, contra la intimitat i falsedat en document mercantil, a la qual ha tingut accés Europa Press.

«Mai l’he vist, mai he conegut de la seva existència fins que en els mitjans de comunicació va sortir», va dir sobre Villarejo, per afegir que tampoc coneixia CENYT. «Iberdrola és una societat que tenim 19.000 proveïdors (...) Òbviament, conèixer les 19.000 empreses que treballen per a Iberdrola és tècnicament impossible», va il·lustrar.

Així mateix, va negar qualsevol coneixement dels encàrrecs que Asenjo hauria fet a Villarejo. «Ni vaig ordenar ni vaig autoritzar ni vaig conèixer res relatiu a aquest senyor», va afirmar, desmarcant-se així de «les accions bones o dolentes que hagi tingut el senyor Asenjo».

Referent a això, Sánchez Galán va voler recordar que Asenjo «ha sigut cessat perquè va contractar d’una manera, pel que sembla, que no era la correcta» i que, després de sortir a la llum pública les presumptes accions de l’exdirectiu, Iberdrola va fer «una investigació exhaustiva».

Segons va explicar, Asenjo, com a cap de Seguretat, tenia «total autonomia» per prendre decisions i contractar dins del seu àmbit de competència i de les línies generals marcades per la cúpula. «No és un manat», va recalcar.

Iberdrola, va exposar Sánchez Galán, compta amb «un sistema descentralitzat en el qual els directors tenen autonomia i han de tenir iniciativa per prendre les mesures que considerin oportunes».

Ell, com a president, s’encarrega «de l’estratègia, de l’organització i de la supervisió», així com d’aconseguir els recursos econòmics per executar aquestes estratègies. «Jo em passo la vida parlant amb inversors», va resumir.

Es deslliga de l’espionatge a Pizarro i Florentino

García-Castellón va fer un repàs dels cinc projectes que Villarejo hauria fet per a Iberdrola des del 2004 i pels quals l’estructura societària del comissari s’hauria embutxacat més d’un milió d’euros.

Preguntat per ‘Black Board’ o ‘B-B’, suposadament dirigit a aconseguir informació comprometedora sobre Manuel Pizarro, president en aquells moments d’Endesa, el gran rival d’Iberdrola al sector elèctric, ho va negar taxativament.

«Entre altres coses, perquè no m’interessa», va respondre per contextualitzar que el qualificat de «conflicte» era una OPA de GAS Natural cap a Endesa on Iberdrola només s’havia compromès a comprar «alguns actius» de l’operació si tenia èxit. «No vam fer res contra Endesa ni al contrari», va aclarir.

A més, va remarcar que de Pizarro té «la millor opinió, tant a nivell personal com professional.» «Em va semblar sempre un competidor absolutament, diguem-ne, de primera», va apuntalar.

De la mateixa manera, va afirmar que desconeixia per complet els projectes ‘Gipsy’ i ‘Posy’, relatius a Florentino Pérez i una segona persona que se sospitava estava infiltrada a Iberdrola per obtenir informació per al president d’ACS. «Si els hagués conegut, no ho hauria autoritzat», va insistir.

El jutge «creu que no té sentit»

No obstant, García-Castellón va qüestionar la versió de Sánchez Galán cridant l’atenció sobre el fet que «cap cap de seguretat s’atreviria ni tan sols a tocar gent tan important com el president d’Endesa». «No té gaire sentit, comprengui-ho. I per això li estic preguntant», va indicar.

Davant la insistència del magistrat per conèixer si el president d’Iberdrola havia ordenat els treballs de Villarejo sobre els seus rivals, Sánchez Galán va asseverar que «mai hauria autoritzat» un encàrrec d'aquesta naturalesa perquè, segons va declarar, ell mateix ha sigut espiat.

«Aquest jutjat té informació sobre aquests espionatges a la meva persona per part del senyor Villarejo», va assenyalar per pregar a l’instructor que investigués el seu cas, si bé García-Castellón li va recordar que aquesta no era la raó per la qual en aquesta oportunitat acudia a l’AN.

Sánchez Galán va posar èmfasi en el fet que li sembla «absolutament deplorable i no admissible» una pràctica de la qual –va reiterar– es va assabentar per mitjà del seu advocat. «Condemno amb la mateixa rotunditat que m’espiïn a mi que nosaltres espiem algú. Mai ho hauria autoritzat. Tinc el màxim respecte per la privacitat de les persones», va dir.

El jutge també el va confrontar amb els extractes de les converses gravades per Villarejo on ell i Asenjo es refereixen a un «senyoret» a qui comunicar les coses, però Sánchez Galán va refusar comentar xerrades en què no ha participat. «Vinc aquí a parlar del que sé, no del que terceres persones han parlat», va concloure.

L’informe de Del Olmo

L’instructor també es va interessar per l’informe que l’exdirector de Control de Funcions Corporatives José Antonio del Olmo va realitzar el desembre del 2004 denunciant suposades irregularitats en relació amb les contractacions a Villarejo i que va dipositar davant notari, un dossier que l’elèctrica titlla de fals.

En aquest punt, Sánchez Galán va plantejar per què, «si és que considerava que era irregular», no ho va denunciar en aquell moment davant els seus caps o a través del «camí paral·lel de denúncies» que hi havia al marge de la línia jeràrquica o, en anys posteriors, mitjançant els «sistemes anònims» de denúncia interna.

Així que va declarar, li hauria «encantat» que Del Olmo «hagués vingut corrent» per dir als seus caps que coneixia la contractació de CENYT. «Però va callar. I si ells no ho van explicar, nosaltres no sabíem de l’existència del tema i no podíem donar l’alarma», va justificar.

Al fil, va recriminar a Del Olmo que «si hagués dit: ‘Aquí hi ha una irregularitat’, no seríem aquí». «La companyia està damnificada perquè un senyor ha fet les coses malament i, per tant, la companyia es defensa contra aquest senyor», va rematar.

«Desmarcatge permanent»

En l’interrogatori portat a terme pel fiscal anticorrupció Miguel Serrano també hi va haver algun xoc verbal amb Sánchez Galán, al qual va retreure un «desmarcatge permanent» sobre «assumptes estratègics», com els encàrrecs a Villarejo, després que l’acusat els titllés de «qüestions menors».

Notícies relacionades

Cregui’m que és vostè molt didàctic sobre aquestes qüestions de macroorganització empresarial, però fixi’s que no li estic preguntant per qüestions menors tot i que vostè les qualifica com a tal. El cert és que, en un món d’hiperlideratge, els caps coneixen fins als més mínims detalls, com vostè ha demostrat en tots els àmbits», va etzibar Serrano.

Sánchez Galán, després d’agrair-li «moltíssim la imatge que té sobre els líders empresarials», li va contestar de manera rotunda: «Jo estic ficat en fòrums molt importants a nivell mundial amb els líders més grans i li asseguro que d’aquest tipus de detalls cap dels meus col·legues en té informació».