La cursa electoral municipal

Elsa Artadi, l’aposta conservadora de Junts buscant el cos a cos amb Colau

  • El partit optarà per no basar-se només en l’independentisme, sinó a oferir-se com a alternativa a les esquerres

  • S’assumeix que el repte és notable després de la davallada del 2019, però no hi haurà fitxatge extern per substituir l’alcaldable

Elsa Artadi, l’aposta conservadora de Junts buscant el cos a cos amb Colau

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Llevat dels quatre anys de l’únic mandat de Xavier Trias, la capital de Catalunya mai ha sigut governada per un independentista convergent, postconvergent o exconvergent. Només Ernest Maragall ha aconseguit guanyar les eleccions a la ciutat però no ha aconseguit la vara d’alcalde. Els comicis del 2023 són clau per a JxCat a tot Catalunya i en especial a Barcelona, on sobrevola un debat de fons: ¿aconseguirà Elsa Artadi millorar els mals resultats que va aconseguir el 2019?

Per aclarir debats interns, Artadi ja va fer el pas el mes d’octubre passat, amb una conferència en la qual es va postular de nou com a alternativa, i va decidir donar un cop de porta al Govern i a Jordi Sànchez, secretari general de Junts, renunciant a ser vicepresidenta de l’Executiu de coalició amb Pere Aragonès al capdavant. La decisió, segons Artadi, només obeïa a una cosa: optar de nou a l’alcaldia de Barcelona.

És l’única precandidata a les primàries i fins al 3 de febrer haurà d’obtenir el recolzament del 20% dels militants barcelonins per ser proclamada oficialment. A Junts estan tan convençuts que Artadi serà la candidata com insegurs se senten respecte als resultats que ofereixi aquesta aposta. Tres són les raons que motiven aquesta inquietud: els precedents, el perfil d’Artadi i la competició extrema que es produirà entre els comuns, Esquerra i el PSC per l’alcaldia.

Millorar resultats

Al quarter general del partit es marca un objectiu: millorar resultats. L’alcaldia és lluny. El precedent d’Artadi, que va baixar de 10 a 5 regidors, no convida a l’optimisme. Asseguren que el cicle ara és diferent, pel desgast de l’actual govern de comuns i el PSC i el perfil d’Ernest Maragall, candidat d’ERC si res canvia en els pròxims mesos.

Respecte al perfil d’Artadi, a Junts són conscients que la imatge poc progressista que transmet la candidata no afavoreix a les aspiracions de la formació en una ciutat que ha mostrat sempre una tendència a premiar candidatures de progrés. S’espera d’ella, com ha promès, que es bolqui en Barcelona intensament durant els pròxims mesos, més enllà de les seves tasques com a diputada i portaveu del partit.

La clau, asseguren a Junts, serà fer una campanya no basada en l’eix independentista, sinó a intentar aglutinar els diferents descontentaments amb el govern la ciutat amb un missatge: «Res més diferent de Colau que Elsa». S’incidirà en el missatge socioeconòmic i en l’alternativa tant a socialistes, republicans i comuns.

¿Alternatives o rumors?

Les opcions alternatives a Artadi, que ara com ara són només rumorologia, obtenen una resposta clara en el partit: no hi haurà experiments aliens al dia a dia de la ciutat i la candidata ho serà llevat que es presentés una alternativa millor, que acceptés anar als comicis. No hi ha tal alternativa. Només Xavier Trias, si desitgés tornar, podria generar un terratrèmol suficient per desbancar la candidata, però aquest compta al 100% amb el recolzament de l’exedila, així com el del conseller d’Economia, Jaume Giró. No hi haurà, llevat de sorpreses, qui li faci oposició interna a la diputada, malgrat que no generi un entusiasme generalitzat.

Quant a la batalla per l’alcaldia que lliuraran comuns, ERC i el PSC, a Junts són conscients que això debilitarà la capacitat d’Artadi per competir i aparèixer com una opció plausible. Una de les claus serà el to que utilitzi durant la llarga precampanya. La duresa aspra contra Ada Colau i els dards a Ernest Maragall poden ajudar-la a tenir protagonisme però poden ser contraproduents si, segons el baròmetre municipal, els comuns continuen optant a revalidar l’alcaldia.

Notícies relacionades

Molt menor en el terreny de les preocupacions, també s’ha de consignar la voluntat del nou partit de dreta catalanista, Centrem, de presentar-se als comicis. Els pocs vots que obtingui aquesta enèsima experimentació postconvergent poden anar en detriment d’Artadi.

Per últim, però no menor, a Junts afirmen que l’aposta d’Artadi, malgrat les grans dificultats, és hereva en actitud a la de Trias, que va haver de presentar-se en tres ocasions per aconseguir finalment ser alcalde. Artadi es presenta als seus segons comicis. La seva aposta, doncs, el mitjà i llarg termini.